29 / 04 / 2024

Çelik yapılar zaman ve maliyetten kazandırıyor!

Çelik yapılar zaman ve maliyetten kazandırıyor!

Betona alternatif olarak Avrupa ve Amerika´da yıllardan bu yana kullanılan çelik yapılar Türkiye pazarında yayılmaya başladı



Evsa Çelik Satış ve Pazarlama Koordinatörü Ali Özsankur, Türkiye´de çelik yapıların yanlış tanındığını ve artık anlayışın değişmesi gerektiğini söyledi. Çelik yapıların maliyetinin son derece ekonomik ve hızlı inşa edildiğine dikkat çeken Özsankur, "Amerika´da yıllardan bu yana yüzlerce katlı gökdelenler çelikten yapılıyor. Bu tür binalarda ağır çelik kullanılırken daha küçük çaplı binalarda ve villalarda hazır çelik kullanılıyor ve 4 kata kadar inşaat yapılıyor" dedi.

Yapım sırasında yine beton kullanıldığını açıklayan Özsankur, "Binanın yapımına beton zemin üzerinden başlanıyor. Ara katlara çelik kosrüksiyon üzerine serilen ahşap görünümlü OSB üzerine 6 cm beton dökülüyor ve aralarına da demir örülüyor. Yüksek binalarda sütunlar ve kirişler ağır döküm hadde çelikten imal ediliyor. İnsanlar dışarıdan baktıklarında beton binalar ile arada bir fark göremezler" diye konuştu.

Çeliğin bir çok faydasının olduğunu söyleyen Özsankur,"Taşıma kapasitesinin ağırlığına oranı en yüksek olan malzemedir. Yüksek taşıma kapasitesi sayesinde çelik yapı elemanları, daha az yer kaplayarak kullanım alanını çoğaltır. Fiyat dengesi ve kısa yapım süreleri, insanların daha erken yerleşmelerine imkan vererek daha az kira, faiz ve maliyet avantajı elde etmelerini sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

Çelik malzemenin ekonomik ve çevreci olmasından başka birçok faydasının daha olduğunun altını çizen Özsankur sözlerini şöyle bitirdi, "Çelik, dayanıklı ve tekrar kullanılabilen bir malzemedir. Çelik binaların sökülmesiyle çıkan malzeme, geri kazanılır. Hafif çelik malzemeden yapılan bir binanın iskeleti 7-8 hurda otomobilden elde edilir. Buna karşılık, benzer bir yapıyı ahşaptan yapmak için yaklaşık 50 ağacın kesilmesi gerekir."
Emlakkulisi

Geri Dön