Cem Kara: Kaçak yapılaşmaya göz yummayız!
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara vatandaşların sorularını yanıtladı
Çeşme civarında oturuyorum. İmam Hatip Lisesi'nin yakınından Domuzdere deresi geçiyor. Derenin ıslahı için İSKİ'ye dilekçe verdik. İSKİ, öncelikle önümüzden geçecek olan yolun kazıklarının çakılması gerekiyor' dedi. Yol boyunca döşenen kanalizasyon boruları dereye ulaşmakta. Dere üzeri açık olduğundan kötü bir koku yayılıyor ve sivrisinekler ürüyor. Bir an önce yolun kazıklarını çakarak, İSKİ'nin çalışmasına olanak verirseniz bizleri mutlu edersiniz. (Dursun Ali TOSUNCUK)
BAŞKAN: Bir yere kanal yapılabilmesi için planda o yerin yol olması gerekir. Çatalca İlçesi 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı'nda yol olarak gözüken bu yerlerin .açılabilmesi için de, Belediye Meclisi'miz den onaylayarak geçirdiğimiz ve haziran ayında Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunduğumuz ve onaylanmasını beklediğimiz 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının yürürlükte olması gerekiyor. Şu an mal sahipleri tarafından dere kenarına kadar ve farla olarak kullanılan bu parsellerin uygulama imar planları geçmeden ve yola terk işlemleri yapılıp arsa statüsüne geçmeden buradaki yollar ile ilgili herhangi bir işlem yapılamayacağından, buradaki yolların açılması da kanunen belediyemiz tasarrufunda değildir. Bu yüzden buradaki mal sahiplerine herhangi bir yaptırım uygulayıp yolu açmamız söz konusu olmayacaktır. Yaşadığımız sel felaketi ardından nasıl ki, DSİ'ye derelerin ıslah edilmesi ile ilgili başvurularda bulunup ıslahını çok kısa süre içerisinde yaptırdıysak, imar planlarımız onaylanır onaylanmaz İSKİ'nin kanalizasyon hattını yapması için her türlü olanak sağlanacaktır.
ÇİFTÇİYE hiç destek yok. Su bile çok pahalı... Çözümü yok mu?
BAŞKAN: Bölgemizde su fiyatlarının yüksek olduğu, bölgemiz insanının ana geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğu ve bu nedenle su fiyatlarının Ataköy, Levent, Etiler gibi emlak değerinin çok yüksek olduğu lüks semtlerde-ki gibi uygulanmaması gerektiği ile ilgili İSKİ Genel Müdürlüğü'ne yazı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne bizzat tarafımdan önerge ve yine en son yeni atanan Sayın Valimize bölgemizde yaşanan sıkıntıların dile getirilmesi ile ilgili olarak Çatalca Kaymakamlığımıza yazı yazılmak suretiyle konu dile getirilmiştir. ! Genel Başkanımızın Çatalca'yı ziyareti sırasında kendisine bölgemizin sorunlarını içeren dosyamızda da belirttiğimiz su fiyatlarının yüksek oluşu ile ilgili olarak elimizden gelen tüm çabayı göstererek mücadelemizi sürdüreceğimizi ve devletimizin tüm organlarına bu konu ile ilgili gerekli çalışmayı yapmaları adına olması gereken tüm başvuruları yaptığımız konusunda endişeleriniz olmamasını belirtmek isterim.
Çiftçiye olan destek konusu devleti yönetenlerin çiftçiyj bakış açısıyla alakalı olan ve tüm ülkeyi ilgilendiren bir konu olup mevcut iktidarın gerekli önlemleri alması gerekmektedir.
Kaçak yapılaşmaya göz yummayız
ÇANAKÇA Köyü sınırları içerisinde yer alan ancak resmi yola bitişik olmayan (yol ile arasında 100 m olan) 650 m2 büyüklüğünde tapulu bir tarlam var. Tarlamızı sürekli -komşulardan taşıma suyla- sebze ekiyoruz, ayrıca ağaçlandırmaya bir katkımız olsun diye 25 adet meyve fidanı diktik. Su saati bile alamıyoruz. Ağaç yetiştirmek yasak mı? Tarlamıza çalışırken kullandığımız eşyaları koyabileceğimiz m2 minik yapı ve 4 duvar bir tuvalet bile yapamayacağımız söyleniyor. Ancak etrafımızda hem prefabrik hem de betondan birçok yapı görüyüruz.(Hakan Erden)
BAŞKAN: İmar mevzuatı gereği bir parsele yapı yapmak istediğinizde bu parselle ilgili imarın olması gerekiyor. İmar mevzuatı gereği dastral yola mahreci olmayan hiçbir parsele en ufak bir yapı yapılması söz konusu değil. Yaptığınız yapıya bir şekilde ulaşabilmeniz için parselinizin imar mevzuatında belirtilen minimum ölçülerde yol cephesi olması gerekmektedir. Maalesef bahsettiğiniz parseliniz de yola cephesi olmadığından herhangi bir yapı oluşturamaz ve İSKİ'den su bağlattıramassınız. Çünkü suyun şebekeden gelebilmesi için yol altından geçerek parselinizin başına kadar ulaşması gerekmektedir. Ekiplerimiz sürekli olarak, kaçak yapılaşmayla mücadele ediyor. Birçoğu geçmiş yıllarda oluşturulmuş yapılarla ilgili yasal denetim ve süreç devem ediyor. Yapıların hiç bir yapı, yapanın yanına kar kalmaz. Vatandaşlarımızda 24 saat ihbarda bulunabilir.
Köy yolları ne olacak?
KÖY yollarımızın durumu facia.
BAŞKAN: Kanunla köy yollarının yapım, bakım ve onarımı İstanbul Büyükşehir'e verilmiştir. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu yolların yapımı, bakımı ve onarımı ile ilgili olarak yetkiyi ilçe belediyelerine vermektedir. Ancak iş makineleri', personel ve ödenek aktarılmamaktadır. Bu konuyla ilgili çalışma yaparak, çözüm için mücade ediyoruz. İşsizlerle işveren buluşacak
İŞSİZ gençler için çalışma yapacak mısınız?
BAŞKAN: İlçede işsiz insan sayısı 4000-4500 kişi arasında. Belediyeler ile Işkur arasındaki protokole istinaden işsiz insanların ve işverenlerin başvurularını toplayıp, ihtiyaca uygun insanları işverenlere gönderiyoruz. İlçede ekonominin canlanması konusunda en büyük sorun, imara kapalı olması. Üzerinde titizlikle duruyoruz.
Cem Kara/Akşam