16 / 05 / 2024

Cem Oğuz, 38 ilde 46 stat bulunduğunu söyledi

Cem Oğuz, 38 ilde 46 stat bulunduğunu söyledi

 İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Türkiye’de nüfusu 10 binin üzerinde 38 ilde, 46 stat
 bulunduğunu söyledi



 İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Türkiye’de nüfusu 10 binin üzerinde 38 ilde, 46 stat bulunduğunu ve biri dışında tüm statların devlet bütçeleriyle yapıldığını söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından düzenlenen "Antalya’nın stadyum ihtiyacı" konulu konferansta konuşan Cem Oğuz, Antalya’da son 30 yıldır stat ihtiyacının hep gündeme geldiğini, birçok girişimlerde bulunulmasına rağmen bugüne kadar somut bir adım atılamadığını ifade etti. Oğuz, Atatürk Stadı’nın ekonomik ömrünü tamamladığını ve ihtiyaca cevap veremediğini kaydederek, bunun, kentin Süper Lig temsilcisi Antalyaspor’un da ortada kalmasına neden olduğunu belirtti.

Oğuz, 45 yıl içerisinde Antalya nüfusunun 71 bin 833’den 955 bin 573’e yükseldiğini, kentin ayrıca yılda 10 milyon turisti, kışın ise bine yakın futbol takımını ağırladığını vurgulayarak, "Ancak ne yazık ki bu süreç boyunca görev yapan hiçbir yerel ve merkezi yönetici yeni bir stadyum konusunda bir şey yapamadı" dedi.

Antalya’nın acilen, en az 20 bin kişilik stadyuma ihtiyacı bulunduğuna dikkati çeken Oğuz, şunları söyledi:
"Türkiye’de nüfusu 10 binin üzerinde 38 ilde 46 stat mevcuttur. Biri dışında tüm statlar devlet bütçeleri ile yapılmıştır. Devlet bütçesi ile yapılan statların 44’ünün ya yenilenmiş ya da kapsamlı tadilattan geçirilmesine rağmen, tek yenilenmeyen stat Antalya Atatürk Stadı’dır. Alanya’ya 25 milyon harcayan devlet, 15 bin kişilik stat yapmıştır. 46 stat içerisinde kaynak ayrılmayan, modernize edilmeyen tek stat Antalya Atatürk Stadı’dır."

Antalya’da stat yapımı için Pınarlı, Kepez, Masadağı, Dokuma fabrika arkası alanlarının bulunduğunu, stat yapımı için yeni alanların da yaratılabileceğini anlatan Oğuz, devletin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası için yapmayı planladığı 40 bin kişilik stadyum için ayırdığı kaynaktan vazgeçmeyip, hemen bu kaynağı kullanması gerektiğini bildirdi.
-"100. YILDA STAT OLMAZ"-
Almanya’da statları ve diğer spor tesislerini denetleyen danışma firmasının sorumlusu, inşaat mühendisi Joachim Houben ise Türkiye’nin futbolda geldiği noktanın çok büyük olduğuna işaret etti. Türkiye’de futbolun çok sevildiğini dile getiren Houben, şunları söyledi: "Türkiye’deki stat ve spor tesislerinin kriterlere uyumunu denetliyorum. 

Antalya’da da yeni bir stat yapımına ihtiyaç var. Bana stadyum için uygun görülen yerler gezdirildi. 100. Yıl Spor Kompleksi’nde stat yapılması düşünülemez. Çünkü her iki tarafında da hastane var. Bu bölge trafik yükünü kaldıramaz. Dünyanın hiç bir yerinde hastanelerin yanında stat yoktur. Pınarlı bölgesindeki yer uygun, ancak burada uluslararası maçlarda sorun olur. Çünkü havaalanına çok yakın ve uçaklar burada çok alçaktan uçuyor. Kepez’deki yerler küçük. Varsak’taki eski stadyum iyi olmaz. Dokuma bölgesindeki yer büyük. Her iki tarafından da toplu ulaşım geçiyor olması avantaj. Civarda alış veriş merkezleri var. Şu ana kadar gördüğüm yerler içinde Antalya’da stat için en uygun yer Dokuma’dır."
AA

Geri Dön