27 / 04 / 2024

Cemal Gökçe: Kurallara uygun olarak inşa edilen yapı çökmez!

Cemal Gökçe: Kurallara uygun olarak inşa edilen yapı çökmez!

Dün İstanbul Başakşehir’e bağlı Kayaşehir’de bir sitenin istinat duvarı çökerek bir kişinin ölümü neden olmuştu. Konu hakkında açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe kurallara uygun olarak inşa edilen yapıların çökmeyeceğini söyledi. 



İstanbul Başakşehir’e bağlı Kayaşehir’de bir sitenin istinat duvarı çöktü yaşanan olay nedeniyle bir kişi yaşamını yitirdi. Olayın ardından İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe konu hakkında açıklamalarda bulundu.

BirGün Gazetesi'nden Dilan Esen'in haberine göre; Gökçe suçlu olarak doğa olaylarının gösterildiğin anlatarak  “Deprem oluyor, kar yağıyor, sel basıyor, yağmur yağıyor hepsinde suçlu yapıyı yapanlar ve yaptıranlar değil, doğa oluyor. Mühendislik kurallarına uygun olarak yapılmış hiçbir yapı ne depremden ne yağmurdan ne de başka bir şeyden çöker” açıklamasını yaptı. 

Gökçe tekniğe uygun olarak yapılan istinat duvarının çökmeyeceğini söyleyerek "İstinat duvarları tekniğe ve projeye uygun olarak yapılırsa, yağmur suları için drenajlar oluşturulursa çökmez” ifadelerini kullandı. 

İstinat duvarının çökmesi olayında görevli kurumların görevini yerine getirmediğine vurgu yapan Gökçe, “‘Nasıl yaparsan yap’ anlayışıyla yapıldığı için bu yapılarda herhangi bir denetim yok. Meslek odaları da devre dışı kaldı. Dolayısıyla böyle bir anlayışın hüküm sürmüş olduğu ülkede istinat duvarları az bile çöküyor. Özellikle sonbahar ve ilkbaharda İstanbul’da istinat duvarı kalmayacak” dedi. 

 

 


Geri Dön