01 / 05 / 2024

Cemal Gökçe: Sahte mühendisler çoğaldı!

Cemal Gökçe: Sahte mühendisler çoğaldı!

Cemal Gökçe, "Mühendislerin, mimarların ve kent plancılarının,daha bilgili olmaları gerekirken, yapısal yasa ve yönetmelik değişiklikleriyle sahte veya imzacı mühendisler çoğalmış, süreç denetimsizliğe mahkum edilmiştir" dedi...




TMMOB İnşaat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, yapılardaki denetimsizlikten yakındı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, yapılardaki denetimsizlikten yakınarak, "Mühendislerin, mimarların ve kent plancılarının, planlama ve yapılaşma süreçlerinde daha çok, daha bilgili ve daha etkili olarak yer almaları gerekirken, yapısal yasa ve yönetmelik değişiklikleriyle sahte veya imzacı mühendisler çoğalmış, süreç denetimsizliğe mahkum edilmiştir" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası'nın şube başkanlığında düzenlenen basın toplantısında konuşan Gökçe, Marmara depreminin yol açtığı travmanın Van depremiyle tekrar gün yüzüne çıktığını anlatarak, bu travmanın kendisini unutturduğunu fakat her an ortaya çıkabileceğini söyledi.Bugüne kadar yaşanan depremlerde ortaya çıkan can ve mal kayıplarının en büyük nedeninin yapıların kaçak veya mühendislik hizmetinden mahrum olması olduğunu söyleyen Gökçe, sağlıklı bir denetim sisteminin kurulamadığını anlattı.
Gökçe, Van depreminin Marmara depreminden ders alınmadığının en büyük göstergesi olduğunu ifade ederek, "İnsanlarımız, korkarız ki yeni bir depreminyıkıcı etkisi altında kalacaktır. 1900'lü yılların başından beri yaşanan depremlerde 100 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti, 700 bin mertebesinde yapı stoğumuz önemli ölçüde hasar gördü ve yıkıldı" diye konuştu.

Gökçe, yapı denetimi konusunun güvenli ve sağlıklı bir üretiminin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirterek, inşaat mühendisleri odasının planlamadan tasarıma, uygulamadan yapı üretimi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, İstanbul'da olası bir depremde halkın sığınacağı boş alanların giderek azaldığını da belirterek, afet durumunda çadır kurulacak alanın kalmadığını söyledi.


Bizim Gazete

Geri Dön