29 / 04 / 2024

Çemberlitaş'taki Tarihi Vezirhan'ın eski hali ortaya çıkarılacak!

Çemberlitaş'taki Tarihi Vezirhan'ın eski hali ortaya çıkarılacak!

Tarihi Vezirhan'daki kaçak inşaat hakkında koruma kurulu üç kez yıkım ve durdurma kararı çıkarttı. İnşaat durmayınca yasal işlem başlatıldı. Koruma kurulu yaptığı incelemede hanın asıl halinin ortaya çıkarılmasını kararlaştırdı..



Çemberlitaş'taki 450 yıllık Vezirhan, eksik tescil nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. 1900'lü yılların başına kadar korunan tarihi binanın bir cephesi, Birinci Dünya Savaşı sonrasında yıkılarak yerine betonarme bina inşa edildi. 


Birinci derece tarihi eser olarak tescil edilen eserin yıkılan kısımları tescil dışı bırakıldı. Hanın içindeki parseli satın alan Celal Girgin, 2011'de 8 katlı bir yapı inşa etmeye başladı. 


Kaçak başlayan inşaat hakkında koruma kurulu üç kez yıkım ve durdurma kararı çıkarttı. İnşaat durmayınca yasal işlem başlatıldı. İnşaat geçen yıl durdurulurken hanın 60 yıldan beri yüzde 80 hissedarı İşadamı İbrahim Şahin de eserin rölövesini çıkarmak istedi. Ancak avluya kadar gelen kaçak inşaat nedeniyle rölöve çıkarılamadı. Eserle ilgili tarihi kayıtlara başvuran Şahin, orijinal haliyle ilgili kayıtlara ulaştı. Şahin, eserin aslına uygun tescil edilmesini, kaçak inşaatla ilgili yetkililerin gereğini yapmasını istedi. Koruma kurulu da yaptığı incelemede hanın asıl halinin ortaya çıkarılmasını kararlaştırdı. 


Zeynel Yaman / Sabah


Geri Dön