Kent Haberleri

Cemil Tugay: Emsal artışı vahim bir hata, imar affı da utanç konusu! 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentin deprem riski ve dönüşüm konusu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama... 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı'nın açılışını yaptı ve önemli açıklamalarda bulundu. Söz konusu çalıştaya CHP İzmir Milletvekilleri Tuncay Özkan ve Rıfat Nalbantoğlu, DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Altan İnanç, CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır, akademisyenler, STK temsilcileri, Büyükşehir bürokratları da katıldı. 

Ege Postası'ndan Berivan Kaya'nın haberine göre; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, çalıştayda yaptığı açıklamasında, oldukça yoğun bir katılım olduğunu bunun da herkesin depremle ilgili endişesini gösterdiğini dile getirdi. 

"Deprem İzmir’imizin için ne kadar önemli bir konu ve yapacağımız çok iş olduğu ile ilgili belirti. 30 Ekim 2020 Depremi, bize İzmir’de deprem durumunda yaşananları anlattı, yaşayarak gördük. O günden bugüne çok gayret gösterildi. Neticede 4 sene geçti depremin ardından, 6 Şubat’taki korkunç deprem de bize çok şeyi gösterdi" ifadelerini kullanan Cemil Tugay, 'Dirençliliğimizi ne kadar arttırdık ve meydana gelebilecek problemlere ne kadar hazırız?' sorusunu yöneltti. Tugay, bir şeylerin yapıldığına ancak yetersiz kaldığına dikkat çekti. 

DEPREM HAZIRLIKLARINDA SİYASİ AYRIŞMA OLMAZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 1999 yılında  yapılan master planının bugün için yeterliliğini kaybettiği ile ilgili verileri işaret etti ve bu sebeple yeni bir master planı yapılacak gibi göründüğüne, 1999'dan beri İzmir'in çok değiştiğine dikkat çekti. 

"Ancak bir yerden sonra bir şeyleri artık hakkıyla en iyi şekilde yapmak zorunda olduğumuza ilişkin inançla bu çalışmayı yapmak istiyoruz. Yanımdaki hocalarımızın yüzlerine baktım. Hocalarımız, 'biz anlatacağız ancak bir şeyler değişecek mi?' diye bir ifade mevcut. ODTÜ elinden geleni yaptı fakat ne kadar mesafe katettiğimizi konuşmak gerek. Hocalarımız TÜBİTAK adına bir araştırma yapıyorlar. Bizler kurum olarak bambaşka araştırma gerçekleştiriyoruz. İki kurumun verileri ortak havuzda değerlendiriliyor" diyen Tugay, iş bölümü yapılırsa daha iyi ilerleneceğinin altını çizdi. 

Tugay, iklim krizi ile mücadele ederken de depremle ilgili hazırlık yaparken de siyaset üzerinden ayrışma olmayacağını vurguladı ve şunları söyledi:

"Rica ediyorum herkes kendine gelsin. Üniversitelerimiz, hocalarımı kurumlarımız var. İşbiliği ile çok daha hızlı ilerlenebilir. Biz 4 yıl önce mevzuatla ilgili değilmesi gerkenleri Karşıyaka Belediyesi olarak bildirdik ancak ne yapıldı? Hiçbir şey... 4 yıl önce ne kadar eksikse şu gün de eksiklikler duruyor. O kapanmış olan kulakları ne zaman açacağız ve sesleri duyacağız."

İNSANLARA 'DÖNÜŞÜMDE KENDİNİZ ANLAŞIN' DENMEMELİ

Tugay, Türkiye'nin her yerinde her gün bir deprem olduğuna dikkat çekti ve "Fakat çok iyi biliyoruz ki İstanbul, İzmir gibi kentlerde yer alan fay hatları depremler üretecek. İzmir'in depremselliği ile ilgili yapılan çalışmalardan gördük ki bizim 6,5 üzerinde depreme neden olacak fay hatlarımız bulunuyor. Bu kaçınılmaz" diye konuştu. 

Bu ülkede Kat sayısını önce 5’e düşür sonra unutuldu diyerek 8’e çıkar anlayışı ile yönetilmeyi hakketmeyen insanların yaşadığının altını çizen Tugay, mevzuatta bir binanın hangi noktada hangi problemlerle depreme dayanıksız olduğu tanımlamalarının imkansız olduğuna, Karşıyaka’da bir binanın betonarme yapısının sağlam olsa dahi temelde yapılan çalışmaların yeterli olmadığı ya da korozyon etkisiyle risk altında olduğunun belirlendiğine dikkat çekti. 

Tugay, "Biz insanları sözlü olarak ikna etmeye çalışıyoruz fakat bunun mevzuatta bir karşılığı olmalı. 8-10 kişinin olduğu binalarda insanlara 'kendiniz anlaşın' demek yerine çözüm için yardımcı olunması gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

EMSAL ARTIŞI VAHİM BİR YANLIŞ

Cemil Tugay, söz konusu açıklamasında emsal artışlarına da tepki gösterdi ve emsal artışının vahim bir hata olduğunun altını çizdi. 

Tugay, konuya ilişkin "Binalara emsal artışı verip katlarını yükseltmek kentimizin bazı bölgeleri için vahim bir hatadır. Orada eviniz olabilir, mülkiyet hakkınıza saygı duyuyoruz ama o bina yıkılır ev altında kalırsanız biz bunu açıklayamayız. Bu sebeple ne istediğinizin farkında olun. İnsanların gözünü boyayarak nereye kadar gidebiliriz? Olmaz bu şekilde şey, bunu sadece İzmir için değil Türkiye için söylüyorum. Bundan sonra doğru olduğunu inandığımız şeylerin arkasında durup doğrusunu yapalım" açıklamasında bulundu. 

İMAR AFLARI DA UTANÇ KONUSU 

Tugay, belediye başkanı olarak doğru olduğuna inandığı şeylerin arkasında duracağının, bu toplantının bir sonuca ulaşmak için yapıldığının, 'Kanun, mevzuat değişikliği bekliyoruz' diyerek durmayacaklarının altını çizdi ve şöyle konuştu:

"Evet bekliyoruz, Türkiye’nin buna ihtiyacı var ancak kötü bir olay yaşanırsa onların utancı olacak. İmar affında olduğu gibi. Onlar da kulaklarını açsın ve insanların binalar altında ölmesine sakat kalmasına izin vermeyelim. 6 Şubat depreminde bu salonda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız bu salonda bizlerle toplantı yaptı, atladım arabaya gittim. Durum çok kötüydü, ben o depremden sağ kalan insanların iyi yaşadığına inanmıyorum. Çok kötü durumlar yaşandı. Ciddi olarak sorun çözmek için çalışmalıyız. Bir şeyleri çok akıllıca yönetmemiz lazım, o nedenle bilim ve akıl çok önemli. İzmir’de kaç tane binanın deprem riski nedeniyle boşaltılması, yeniden yapılması, konumlarının değiştirilmesi katlarının azaltılması gerektiğini bilmiyorum. Ama şunu biliyorum, bir tane evin deprem riski olduğu halde boşaltamadığımız evlerin kolonlarını güçlendirirsek depremde belki yine o bina hasar alacak ama insanlar katlar arasında sıkışmadan hayatlar kurtarılacak. Ya hep ya hiç demeden ara çözümler üretmemiz lazım. İzmir’de bir ay üç ay sonra deprem olmayacağını nereden bilebiliriz? Kökten binaları yık yap yetiştiremeyiz ancak seyir mi edeceğiz? Hayır, ara çözümler üreteceğiz."

Arabulucu dosya sayısı 4 milyonu aştı! Mağdur ev sahipleri soruyor: Neden bu kadar haksızlık yaptınız?

Binalarda kaçak üstüne kaçak kat korkutuyor! Uzmanlar uyardı: Yapı kayıt belgeli de olsa sizin binanıza da hasar verir!

İstanbul’u bırakanlar bu şehirden ev ve arazi alıyor!