02 / 05 / 2024

Cemile Sultan Yalısı yeniden inşa edilecek

Cemile Sultan Yalısı yeniden inşa edilecek

Padişah Abdulmecid'in 37 çocuğundan biri olan Cemile Sultan'a hediye ettiği ancak 1952 yılında elektrik kontağından çıkan yangında tamamen kül olan Kandilli'deki Cemile Sultan Konağı yeniden inşa ediliyor



Orijinaliyle birebir aynı mimaride yapılacak konak 10 milyon dolara mal olacak. Cemile Sultan Korusu Genel Müdürü Levent Can Ülfer, "Elimizde konağın projesi var. Ayrıca 1940'lı yıllarda yayımlanan filmlerden konakla ilgili pek çok ipucu elde ettik. Bir-iki yıla kadar tamamlamayı planladığımız konakta üyelere yönelik spor salonları, kafeler, restoranlar ve toplantı organizasyonları yapacağız" dedi. Ülfer şöyle konuştu:

"1900'lü yılların başında koru Yunan bir aileye satılmış. Daha sonra bu aileden koruyu film yapımcısı Cemal Filmer satın almış. Ne yazık ki 1952'de Cumhuriyet Bayramı gecesi elektrik kontağından çıkan yangında konak kül olmuş. Filmer koruyu 1969 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Personeli Sigorta Emekli Sandığı'na satmış. Koru 1994 yılına kadar kaderine terk edilmiş, kullanılmamış. Şu anda İstanbul Ticaret Odası Vakfı kiracı olarak işletmeye devam ediyor."

Düğünlerin gözde mekânı

Boğaz mavisi ve yeşili bir araya getiren 100 dönümlük koru, romantik dokusuyla düğünlerin de aranılan mekânlarından biri.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Cemile Sultan Yalısı 10 milyon dolara yenilenecek
 
Padişah Abdulmecid'in 37 çocuğundan biri olan Cemile Sultan'a hediye ettiği ancak 1952 yılında elektrik kontağından çıkan yangında tamamen kül olan Kandilli'deki Cemile Sultan Konağı yeniden inşa ediliyor. Orijinaliyle birebir aynı mimaride yapılacak konak 10 milyon dolara mal olacak.
Cemile Sultan Korusu Genel Müdürü Levent Can Ülfer, "Elimizde konağın projesi var. Ayrıca 1940'lı yıllarda yayımlanan filmlerden konakla ilgili pek çok ipucu elde ettik. Bir-iki yıla kadar tamamlamayı planladığımız konakta, üyelere yönelik spor salonları, cafeler, restoranlar ve toplantı organizasyonları yapacağız" diye konuştu.
1900'lerin başında Yunanlı bir aileye satılan koru, daha sonra film yapımcısı Cemal Filmer'e geçti. Ancak konak, 1952'de Cumhuriyet Bayramı gecesi elektrik kontağından çıkan yangında kül oldu. Filmer, koruyu 1969'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Personeli Sigorta Emekli Sandığı'na sattı. 1994 yılına kadar kullanılmayan koruyu, şu anda İstanbul Ticaret Odası Vakfı kiracı olarak işletmeye devam ediyor.
Radikal


Geri Dön