05 / 08 / 2024

Cengiz İnşaat'ın projesine tepki bitmiyor: Cennetkoy kimsenin malı değil, bu işgaller kaldırılsın talebi!

Cengiz İnşaat'ın projesine tepki bitmiyor: Cennetkoy kimsenin malı değil, bu işgaller kaldırılsın talebi!

Muğla’nın Bodrum ilçesinden 11 haftadır "Kıyılar halkındır, halkın kalacak" eylemlerini devam ettiren Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi üyeleri bu kez Gölköy Mahallesi’ndeki dünyaca ünlü Cennetkoy plajında bir araya geldi ve işgallere tepki gösterdi. 



Muğla’nın Bodrum ilçesinde 11 haftadır 'Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak' eylemini devam ettiren Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi üyeleri bu defa dünyaca ünlü Cennetkoy’da MUÇEV tarafından kiraya verilerek işletilen, belediye, savcılık ve koruma kurulunun yıkım kararına rağmen plajı işgal ederek ruhsatsız olarak işletilen beach club ve restoran ile Cengiz Holding’in yaptığı ve Gökburun yarımadasındaki  inşaata tepki gösterdi.

Yaklaşık 200 kişinin katılım gösterdiği protestoda CHP İlçe Başkanı Tuna Işın ile bazı CHP’li belediye meclis üyeleri ve avukatların da yer aldığı görüldü. 

Sözcü'den Yaşar Anter'in haberine göre; Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi adına basın açıklaması, Güney Şirin ve Figen Çöloğlu tarafından okundu. 

Cengiz İnşaat ın projesine tepki bitmiyor: Cennetkoy kimsenin malı değil, bu işgaller kaldırılsın talebi!

Güney Şirin, açıklamasında Anayasanın 3621 sayılı kanunun 5. maddesinin "Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altında yer alır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak faydalanmasına açıktır. Kıyı sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle 'Kamu yararı gözetilir'" yazdığının altını çizdi. 

Şirin, "Kıyılarda kıyıyı değiştirecek şekilde kazı yapılamaz, kum, çakıl alınamaz, dökülemez. Torba’dan Gölköy’e kadar uzanan doğal ve arkeolojik alanlar sözde turizm ismi altında rant projeleri ile yok ediliyor" dedi ve rantiyeci şirketlerin, özel koy reklamları ile satışa sunulan projelerin kıyılarda ve ormanlık alanlarda geri dönülemez tahribatlara neden olduğunu söyledi. 

Şirin, "Orman içine yapılan bu projelere yollara valilik kararı ile halkın girişine kapalıdır tabelaları asılıyor ve halkın kıyıya ulaşımı anayasaya aykırı şekilde engelleniyor" dedi. 

Cengiz İnşaat ın projesine tepki bitmiyor: Cennetkoy kimsenin malı değil, bu işgaller kaldırılsın talebi!

Gökburun da Cengiz inşaat tarafından yapılan projeye de değinen Güney Şirin, "Devasa bir yarımada yok ediliyor. Gökburun kıyıları Akdeniz fokları yaşam alanıdır ve uluslararası sözleşmelerle(Bern,Barcelona) koruma altında olan deniz çayırları açısından zengin bir ekosisteme sahiptir. Burada yapılmak istenen dalgakıran, mahmuz ve liman projeleri için verilen ÇED gerekli değildir kararı derhal iptal edilmeli ve bu projelerden vazgeçilmelidir" ifadelerini kullandı. 

Figen Çöloğlu da açıklamasında, "2023 senesinde Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından sözde vakıf altında faaliyette bulunan MUÇEV’e, MUÇEV tarafından ise 3.bir kişiye kiralanan Cennet Koy da kıyıya, Anayasaya aykırı şekilde dışarıdan kum getirilerek dökülmüş, kıyıda ruhsatsız kafe, tuvalet, iskele ve kabinler inşa edilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından suç duyurusu yapılmış ve Bodrum belediyesine yazı yollanarak ruhsatsız yapıların derhal kaldırılması istenmiştir. Bodrum cumhuriyet savcılığı da aynı yönde karar vererek ruhsatsız yapıların kaldırılması kararını vermiştir. Geçtiğimiz sene belediye tarafından ruhsatsız yapılar kaldırılmadığı gibi bu sene ise, kıyı kanununa ve iskele yönetmeliğine aykırı bir şekilde iskele yapılmıştır. Eylemlerimizin ilk gününden beri 'belirttiğimiz yasayı uygula işgali kaldır' diyoruz" şeklinde konuştu. 

Platformun istekleri ise şu şekilde: 

-Bizler, Anayasanın uygulanarak kıyıların tamamen işgallerden kurtarılmasını talep ediyoruz. Denizin içine kadar giden şezlong ve şemsiyelerin kaldırılmasını istiyoruz. Deniz kıyısında 1 metrekare bile mülkü yer almayan işgalcilerin Ecrimisil uygulaması ile halkın malının kiralanması uygulamasının sonlanmasını istiyoruz.

-Deniz kıyısında mülkü yer alan işletmelerin kıyı kenar çizgisinden 50 metreye kadar olan kısmındaki işgallerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Kıyı şeridindeki işletmelerin kıyıları işgal ederek değil, nitelikli ve ulaşılabilir hizmetler vererek turizme katkıda bulunmalarını istiyoruz.

Doları olanların etekleri tutuşacak! Selçuk Geçer 'her an gelebilir' dedi dolarda yeni senaryoyu anlattı! Bir ilk olacak

Uzmanından Milas'ta gayrimenkul yatırımı açıklaması: Gelecek yıllarda daha da değerlenecek!

100 bin TL ihtiyaç kredisi güncel rakamları ne kadar oldu? Banka banka faiz oranları...


 


Geri Dön