05 / 05 / 2024

Ceren Kumbasar: Emlak bedelini belirleyen en önemli şey emlağın lokasyonudur!

Ceren Kumbasar: Emlak bedelini belirleyen en önemli şey emlağın lokasyonudur!

Emlak vergilerinin ilk taksitini yatırmamız için 15 günümüz var. Takdir edersiniz ki emlak vergileri tapu değerleri oranında yatırılıyor. Ancak tapu değerleri neye göre belirleniyor nasıl hesaplanıyor hatta hesaplanıyor mu o büyük bir muamma...




Bugün itibariyle emlak vergilerinin ilk taksitini yatırmamız için 15 günümüz var. Takdir edersiniz ki emlak vergileri tapu değerleri oranında yatırılıyor. Ancak tapu değerleri neye göre belirleniyor nasıl hesaplanıyor hatta hesaplanıyor mu o büyük bir muamma. Türkiye’de vergi ve adalet kelimelerini aynı cümlede kullanmak çok zor. 


Lokasyon önemli


Bir yandan bence kabinenin en yapıcı bakanı Mehmet Şimşek bu konuda çok önemli adımlar attı. Ama vergi sistemimizin de bilincimizin de öyle adaletsiz bir matematiği var ki, önemli adımlar bile yeterli değil. Eğer bir ülkenin vatandaşı aynı arabaya 10 liraya sahip olabiliyorken, başka bir ülkenin vatandaşı onun için de ithal olan bir arabaya 3 liraya sahip olabiliyorsa o ülkede adil bir vergi sistematiğinden bahsetmek imkansızdır. Konu emlak vergisine gelince benzer bir karşılaştırma yapmak elbette mümkün değil. Zira emlak bedelini belirleyen en önemli şey o emlağın lokasyonudur. Ancak hiç olmazsa aynı mahalledeki hatta aynı apartmandaki emlak bedelleri birbirine benzeyebilirse, vergilendirmek muhakkak ki çok daha adaletli olacaktır. Zira milyon dolarlık konutlarla 100 bin liralık bir konut neredeyse aynı vergiyi ödeyebiliyor. Kimsenin tapusunda bırakın gerçek bedeli, gerçek bedele yakın bir değer bile yazmıyor. Diyeceksiniz ki, zaten yeterince vergi ödemiyor muyuz, bari emlak vergisinde bizi rahatlatacak bir açık kapı olsun. Ben de size o zaman diyebilirim ki, kısa vadede bize avantaj gibi görünen her şey uzun vadede, evinizin elden gitmesine sebep olabilir. Düşünsenize kentsel dönüşüm alanı açıklanan bir yerde eviniz olduğunu ve devletin size evinizin karşılığında tapu bedelini ödeyeceğini. 


Son gün 2 Haziran


Bu sistem yavaş yavaş düzeltilmeye çalışadursun, emlak vergisinin ilk taksidinin son günü 2 Haziran. Bu yıl emlak verginizi yatırırken özellikle İstanbul’da ve büyükşehirlerde sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Zira arsa değerleri yeniden hesaplanıyor. Yine gerçek değerlerine ne kadar yakın olacağı bilinmez ama en azından eski komik değerlerden kurtulacağımıza dair önemli bir işaret bu. Bu yıl da brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta sahip emekliler, işsizler, ev hanımları ve özürlüler emlak vergisi ödemeyecekler. Ancak altını çizmek lazım bu durum sadece tek konuta sahip olanlar için geçerli. Eğer birden fazla konuta sahipseniz emekli de işsiz de ev hanımı da olsanız vergiye tabisiniz. Hatta bu vergi indirimli bile değil. Ancak burda bir rahatlatıcı husus var. O da; bu konutta oturmuyorsanız bile tek konutunuz olduğu için vergiden muafsınız. Emlak Vergisinin ikinci taksidi Kasım ayında. Umarım, seneye daha gerçekçi tapu değerleriyle çağımıza uygun bir şekilde emlak vergilerimizi ödeyebiliriz.


Ceren Kumbasar/Vatan




Geri Dön