28 / 04 / 2024

Ceren Kumbasar: Gayrimenkulünüzü Ekim ayına kadar satın!

Ceren Kumbasar: Gayrimenkulünüzü Ekim ayına kadar satın!

Vatan Gazetesi Yazarı Ceren Kumbasar bugünkü yazısında yeni yasaya göre gayrimenkulün ne zaman satılırsa satılsın gelir vergisi ödeneceğinden satılacak olan gayrimenkullerin Ekim ayına kadar satılmasında fayda olduğunu yazdı...



TBMM Plan ve Bütçe Alt komisyonunda görüşülmeye başlanan Yeni Gelir Vergisi Tasarısı gayrimenkulü olanları, arsalarını kat karşılığı müteahhite verecekleri ve dolaylı olarak da gayrimenkul alıcılarını etkileyecek. Tasarıda bugüne kadar gelir vergisi ve KDV'ye tabi tutulmayan gayrimenkul satışlarından ve müteahhite verilecek arsalardan elde edilecek gelirin, vergiye tabi olması planlanıyor. Ekim'de Plan ve Bütçe Komisyonuna sonra da Genel Kurul'a sunulmasını beklediğimiz yeni tasarı, öyle görünüyor ki Ekim sonunda uygulanmaya başlanacak. 



Mevcut yasaya göre; 1. Gayrimenkul edindikten 5 yıl sonra satarsanız gelir vergisine tabii değilsiniz. 

2. Arsanızı kat karşılığı veya hasılat paylaşımı modeliyle müteahhitte verdiniz. Bu durumda da gelir vergisinden muafsınız. Ve daha da önemlisi, ticari defter tasdik ettirmek durumunda değilsiniz. Yani aylık KDV beyannamesi, üç aylık geçici gelir vergisi beyannamesi ve yıllık gelir vergisi beyannamesi vermiyorsunuz ve dolayısıyla da bir vergi tahakkuk etmiyor. 

Mevcut yasadaki kuşkusuz en büyük avantaj arsalarını veya gayrimenkullerini müteahhit firmalara verenler içindi. 

Yeni yasaya göre; 1. Gayrimenkulünüzü ne zaman satarsanız satın gelir vergisi ödeyeceksiniz. 

2. Arsanızı kat karşılığı veya hasılat ı paylaşımıyla Satılmak müteahhit firÜzere alınan mayaverecekseniz* gayrimenkulün a. EdineceEkim ayına dek puzgayrimen kul 1000 metreSatl ImaSinda karenin üzerinfayda var de ise arsa sahibinin ticari faaliyete başladığı kabul edilecek. Bu durumda her ay defter tasdik ettirmek gerekecek, aylık KDV, geçici gelir vergisi beyannamesi ve yıllık gelir vergisi beyannameleri doldurulacak ve tahakkuk edilen vergi ödenecek. Uç yıl içinde gayrimenkulunuzu satmazsanız ticari faaliyetiniz bitmiş kabul edilecek ve defter tutmak zorunda kalmayacaksınız. 


b. Bu paylaşımdan payınıza düşen gayrimenkul 500 metrekarenin altında ise korkacak bir şey yok. Ne ticari faaliyete geçmiş sayılacaksınız ne de gelir vergisi ödeyeceksiniz. Tabii bu metrekareler brüt üzerinden hesaplanacak ve denetime tabii tutulacak. 

c. Hasılat paylaşımı modeliyle arsanızı müteahhit firmaya verdiyseniz yine ticari faaliyete başlamış kabul edilecek ve aylık, yıllık vergilere tabii tutulacaksınız. 


3. Sadece bir konutunuz var ve konutta ikame ediyorsanız, ya da arsanızı sattımz/müteahhite verdiniz ve bunun karşılığında sadece bir konut alıyorsanız gelir vergisine de KDV'ye de tabi değilsiniz. 

4. Miras ya da bağış yoluyla (bağış kapsamı oldukça geniş, bu konuda da bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu muhakkak) bir gayrimenkul edindiniz, gelir vergisi ödemiyorsunuz. 


Yeni yasa tasarısında Kentsel Dönüşüm bölgelerindeki arsalarla ilgili şimdilik bir ek madde yok. Ancak yeni düzenlemede, bu bölgelere bir avantaj sağlanırsa, şimdiye kadar arsalarını dönüştürmeyenlerin ellerini çabuk tutmaları sağlanabilir. 


Tasarı, yasalaşana dek kuşkusuz birçok boşluk doldurulacak ve yeni düzenlemeler getirilecektir. Ancak elimizdeki bilgilerle, kesin olan şey satılmak üzere alman gayrimenkullerin Ekim ayma dek satılmasında fayda olacağı. 


Vatan/Ceren Kumbasar



Geri Dön