05 / 05 / 2024

Cerrah İshak Kazgani Sıbyan Mektebi restore edildi!

Cerrah İshak Kazgani Sıbyan Mektebi restore edildi!

Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan, Nişanca Mahallesi, Nalbant Camii Sokak’ta bulunan Kazgani Sadi Sıbyan Mektebi ve çeşmesinin Fatih Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlandı.




Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan, Nişanca Mahallesi, Nalbant Camii Sokak’ta bulunan Kazgani Sadi Sıbyan Mektebi ve çeşmesinin Fatih Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlandı. Yapılan araştırmalar sonucunda 15. yüzyıl sonlarında, Fatih Sultan Mehmet’in Cerrahbaşısı İshak Efendi tarafından yaptırıldığı anlaşılan yapının üzerinde herhangi bir kitabe bulunmamaktadır.


Bir Eser Daha Gelecek Nesillere Aktarıldı


Dörtgen plan esasına göre inşa edilmiş olan sıbyan mektebi, bir bodrum ve bir zemin katından (dershane) ibarettir. Zaman içinde müdahale gördüğü belli olan yapı günümüzde Nalbant Camii'nin abdest alma yeri ve tuvaleti olarak kullanılmaktaydı. Özellikle çatısında büyük malzeme kayıpları oluşmuş ve uygulanan geçici çözümlerle yapı özgünlüğünü yitirmiş durumdaydı. Fatih Belediyesi tarafından 2014 yılı ocak ayında başlanan Kazgani Sadi Sıbyan Mektebi ve Çeşmesi'nin restorasyon çalışmaları tamamlanarak, yapı kullanıma açıldı. Böylelikle Fatih’teki bir anıt eserini daha gün ışığına çıkararak, bu eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması sağlandı.



Fatih Belediyesi




Geri Dön