Turizm

Çeşme, turizmde resmen iflas etti! Son 20 yılın en kötü sezonu!

Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, turizmde yaşanan durgunluğu şu ifadelerle anlattı: “Böyle bir durgunluğu son 20 senede yaşamadık. Pandemi sürecinde bile daha iyi bir sezon geçirmiştik.”

Yeni yıla 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin yıkıcı etkisiyle başlayan Türkiye’de, genel seçimlerin oluşturduğu belirsiz ortam, yüksek enflasyon mücadelesi, nakit akışında meydana gelen daralma ve bir yandan üreticiyi ve bir yandan da tüketiciyi zorlayan zamlar tüm sektörleri olumsuz etkiledi.

Türkiye’nin lokomotif sektörleri biri olan turizm sektörü de bu etkilerin gölgesinde belirsiz bir sezona başladı. Özellikle erken rezervasyon sürecinde meydana gelen deprem felaketinin yurt içi ve yurt dışı rezervasyonlarını tamamen durdurduğunu söyleyen Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, seçimlerle beraber bu durgunluğun sürdüğünü ve sezona beklentilerin fazlasıyla altında giriş yaptıklarını ifade etti.

Dünya gazetesinden Özlem Sarsın’ın haberine göre, yaşanan olumsuzluklara ekonomik sıkıntıların da ilave edilmesiyle ile özellikle yurt içi rezervasyonlarda sezon boyu durgunluk yaşandığını aktaran Demir, “Şunu diyebiliriz ki, bu denli bir durgunluğu ve sezona yansıyan olumsuzluğu son 20 senede yaşamadık. Öyle ki temmuzda doluluklarımız bile yüzde 60-70 bandında kaldı. İyi ki gurbetçilerimiz var. Onların gelmesiyle beraber temmuzun ortalarında doluluklarımız artmaya başladı ve ağustosta beklenen doluluğu ancak yakalayabildik” şeklinde konuştu.

   

"ALT YAPI HAZIRLIKLARI SEZONA YETİŞMEDİ"

Çeşme’nin turizm sektörünü de yakından ilgilendiren önemli problemlerle karşı karşıya kaldığına da vurgu yapan Demir, “Özellikle alt yapı hazırlıkları sezon başında sona ermediği için; elektrik, internet, su kesintileri, ulaşım problemi özellikle taksi sorunu gibi sıkıntıların yarattığı olumsuzluklar da sezonun resmen tuzu biberi oldu. Yani moralsiz bir sezon yaşadık” dedi.

Otel doluluklarını etkileyen diğer etkenlerin de günübirlik ve kural dışı rezidans ve villa kiralamaları olduğunu da kaydeden Yakup Demir, “kanuni boşluklardan faydalanan kişilerle bu alanda kiralama yapanlar pandemiyle beraber yüzde 500’lere varan bir büyüme kaydetti” diye konuştu.

 

Konaklama hizmeti veren fakat hiçbir kural ve kanuna tabi olmayan bu sektörün haksız rekabet oluşturduğunu belirten Demir konuya ilişkin şunları söyledi: “Konaklama hizmeti veren, fakat hiçbir kural ve kanuna tabi olmayan bu sektör son derece haksız rekabet yaratmakta ve ağır koşullar ve prosedürlere bağlı hizmet veren otellerin doluluklarını tırpanlamaktadır.”

Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak! Faiz kararı ne olacak? İşte peş peşe açıklanan tahminler...

Az önce açıklandı! 30 Eylül’e kadar 2 bin TL hesaplara yatacak! Hemen başvurunuzu yapın!

ŞOK’ta 4 bölmeli dolap düzenleyici 69,95 TL’ye, retro sepet 35,95 TL’ye, çok amaçlı kapaklı kutu 59,95 TL düştü!