02 / 05 / 2024

Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak! Faiz kararı ne olacak? İşte peş peşe açıklanan tahminler...

Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak! Faiz kararı ne olacak? İşte peş peşe açıklanan tahminler...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın paylaşacağı faiz kararı piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Ekonomistler kademeli faiz artışlarının sürmesini bekliyor. İşte toplantı için uzmanların son öngörüleri...



Piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 21 Eylül Perşembe günü paylaşacağı faiz kararını merakla bekliyor.

TCMB'nin kademeli faiz artışlarına sürmesi, bu haftaki toplantıda politika faizi olan bir haftalık repo faizini artırması öngörülüyor.

Kurul, Hafize Gaye Erkan başkanlığında bu senenin 9’ncu faiz kararını vermek üzere toplanacak. Piyasa faiz kararının yanı sıra, karar metninde enflasyon gelişmeleri ve para politikasına yönelik mesajları da yakından izleyecek.

Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak! Faiz kararı ne olacak? İşte peş peşe açıklanan tahminler...

NE OLMUŞTU?

Sözcü gazetesinin haberine göre, TCMB, haziran ve temmuz döneminde toplam 900 baz puanlık faiz artışıyla politika faizini yüzde 17,5 seviyesine çekmiş, enflasyon görünümünde belirgin düzelme olana kadar aşamalı sıkılaşmanın süreceğini söylemişti.

Ancak gerçekleştirilen faiz artışı, vergi artışları ve TL’nin değer kaybı yüzünden yükselen enflasyonun yanında beklentilerin oldukça altında kaldı. TCMB faiz kararlarını sıkılaştırma barındıran diğer gelişmelerle destekledi.

TCMB beklentilerin altında kalan 900 baz puanlık faiz artışından sonra Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan’ın da katılım sağladığı yenilenen kadrosuyla ağustos ayında gerçekleştirilen toplantısında gaza bastı.

Enflasyondaki hızlanma üzerine TCMB, 24 Ağustos 2023 tarihindeki toplantısında 750 baz puanlık rekor artışla faizi yüzde 25’e çıkardı.

Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak! Faiz kararı ne olacak? İşte peş peşe açıklanan tahminler...

Fakat bu oran, 2 hafta önce açıklanan Orta Vadeli Program’daki (OVP) yıl sonu için yüzde 65, gelecek yıl sonu için yüzde 33’lük enflasyon öngörülerinin belirgin seviyede altında kalıyor.

Nitekim, TCMB’nin ağustosta yaptığı faiz kararı açıklamasında faiz artışlarının süreceği mesajı verilerek “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme gerçekleşene kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde aşamalı bir şekilde güçlendirilecektir” ifadeleri kullanılmıştı.

Ekonomistlerin bu haftaki faiz toplantısına yönelik öngörüleri ise şöyle oldu:

REUTERS ANKETİ

Reuters anketine katılım sağlayan 16 ekonomistin hepsi yüzde 25 seviyesindeki politika faizinde artış öngörürken, tahminler yüzde 27,5 ile yüzde 31 seviyesinde yer alıyor.

Ankette 2 ekonomist 600 baz puan, 9 ekonomist 500 baz puan, 1 ekonomist 400 baz puan ve 2 ekonomist ise 250 baz puan artış olacağını tahmin etti.

Anketteki ortalama beklenti ise, faizin yüzde 30 seviyesine çıkarılması yönünde.

AA FİNANS ANKETİ

AA Finans’ın, 21 Eylül’de yapılacak TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 19 ekonomistin katılımıyla belli oldu.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe yönelik öngörülerin medyanı 500 baz puan artırım yönünde oldu.

Söz konusu anket sonuçlarına göre, 250 ila 600 baz puanlık bir artırım bekleyen ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 27,50 ile yüzde 31,00, yıl sonu politika faizi öngörüleri ise yüzde 35 ile 45 bandında oldu.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi öngörülerinin medyanı ise yüzde 36,00 olarak gerçekleşti.

Sosyal yardımlara bir yenisi daha eklendi! Ödeme tarihleri belli oldu! Hemen başvurun!

Yeni yılda asgari ücrete tamı tamına yüzde 65 zam! 5 formül peş peşe açıklandı! İşte o formüller...

Yüzbinlerce vatandaşın borcu silinecek! Resmen açıklandı! Ödeme gücü olmayanlar acil baksın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön