28 / 04 / 2024

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankasının faiz kararı ne olacak?

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankasının faiz kararı ne olacak?

Merkez Bankası faiz kararının ne zaman açıklanacağı vatandaşların gündeminde yer alıyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu her ay belirlenen tarihlerde toplanıyor. Peki Merkez Bankasının faiz kararı ne olacak? İşte detaylar...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayı faiz kararı 24 Ağustos Perşembe günü saat 14:00'te kamuoyuyla paylaşılacak. Toplantının ardından alınan faiz kararına yönelik bir açıklama yapılması bekleniyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

TCMB ağustos ayı faiz kararı için beklenti, yapılan anket sonuçları göz önüne alındığında 100 ile 250 baz puan arasında farklılık gösteriyor. Ağustosta da faiz artışına yönelik karar verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankasının faiz kararı ne olacak?

TEMMUZ TOPLANTISI'NDA ALINAN KARARLAR

TCMB'den faiz oranlarına yönelik gerçekleştirilen duyuruda, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan kurulun, politika faizinin yüzde 17,50'ye çıkarılmasına karar verdiği ifade edildi.

Söz konusu duyuruda, "Kurul, dezenflasyonun en kısa zamanda tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol edilmesi amacıyla parasal sıkılaştırmanın sürmesine karar vermiştir” denildi.

Global ekonomide enflasyonun düşse de halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyrettiği ifade edilen duyuruda, bu yüzden küresel çapta merkez bankalarının enflasyonu düşürmeye ilişkin tedbirler almakta olduğu paylaşıldı.

Duyuruda, ülkede yakın döneme yönelik göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin devam ettiğine işaret ettiği aktarılarak, bu gelişmede iç piyasada talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılarla beraber hizmet enflasyonundaki katılığın belirleyici olduğu belirtildi.

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankasının faiz kararı ne olacak?

Kurulun, bu etkenlere ilaveten vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ek negatif etki yapacağını öngördüğü aktarılan duyuruda, "Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman şartlarındaki bariz iyileşme, rezervlerde devam eden artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Bahsi geçen duyuruda, politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal şartları sağlayacak biçimde belirleneceği paylaşılarak, enflasyon görünümünde bariz iyileşme gerçekleşene kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve lazım olduğu ölçüde aşamalı bir şekilde güçlendirileceği bildirildi.

4A, 4B ve 4C’lilere son dakika müjdesi! Peş peşe 3 maaş birden verilecek! Detaylar tek tek açıklandı!  

SSK ve Bağ-Kur’lulara son dakika zamlı maaş şoku! Zamlı maaş için hemen bakın!

Milyonlara 2024 Ocak zammında yeni detay ortaya çıktı! Üst üste adımlar atıldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön