02 / 05 / 2024

4A, 4B ve 4C’lilere son dakika müjdesi! Peş peşe 3 maaş birden verilecek! Detaylar tek tek açıklandı!  

4A, 4B ve 4C’lilere son dakika müjdesi! Peş peşe 3 maaş birden verilecek! Detaylar tek tek açıklandı!  

​​​​​​​SGK, belirli kriterlere uyan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş hakkı sunarak, emeklilik dönemindeki gelirlerini artırmayı hedefliyor. Koşuları sağlayanlara hatta üç maaş almalarına imkân veren SGK, bunun yollarını paylaştı. İşte detaylar...



Türkiye'nin sosyal güvenlik mevzuatı, talep edilen şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş ve hatta üç maaş alma olanağı veriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) sunulan bu avantaj, birçok yurttaşın halen haberdar olmadığı bir fırsatı temsil ediyor.

ÜÇ MAAŞ BİRDEN

Sosyal güvenlik mevzuatına göre bir sigortalı hayatını kaybettiği zaman eşi ister çalışsın ister emekli olsun ölüm aylığı alabiliyor. Eşlerden birisi hayatını kaybettiğinde sağ kalan eşe maaş bağlanıyor. Bu noktada kadın ya da erkek olunması fark etmiyor.

Eşi hayatını kaybedene; eğer eşinin sigortalılık süresi müsaitse, geliri olup olmadığına bakılmaksızın maaş bağlanıyor. Eşten aylık almak amacıyla emekli olmak veya çalışıyor olmak fark etmiyor. Her iki halde de eşin aylığı alınabiliyor. Fakat birey emekli ya da çalışıyor ise alacağı aylığın oranı düşüyor.

ahaber.com'un haberine göre, çalışmayan ya da emekli olmayan birey, hayatını kaybeden eşinin aylığının yüzde 75'ini alıyor. Çalışan ya da emekli olan kişi ise, hayatını kaybeden eşinin aylığının yüzde 50'sini alıyor. Maaş alma koşullarını yerine getiren çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda pay ediliyor.

 4A, 4B ve 4C’lilere son dakika müjdesi! Peş peşe 3 maaş birden verilecek! Detaylar tek tek açıklandı!  

Hayatını kaybeden sigortalıların hak sahiplerine ölüm maaşı bağlanabilmesi için minimum 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş ya da SSK sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç minimum beş seneden beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şart konuluyor.

Minimum emekli maaşı ödemesi 7 bin 500 lira. Hayatını kaybeden sigortalılardan dolayı gelir ve maaş alanların maaş tutarı ise hisseleri oranında hesaplanıyor. Örneğin; eşinin hayatını kaybetmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı olan eşe 3 bin 750 TL’den, yüzde 75 hisse oranı olan eşe ise 5 bin TL’den az ödeme verilemiyor. Bir yandan emekli maaşı ve bir yandan da eşinden aylık alan bir kişiye alt sınır maaşı düzenlemesi çerçevesinde en az 11 bin 250 lira verilebiliyor.

2008 yılı öncesinde hayatını kaybeden sigortalıların yakınları farklı kurumlarda olmak üzere hem yetim hem de dul aylığı alabilmekteydi. Fakat 2008 sonrasında bu sistem değiştirildi. Bu nedenle, yüksek olan maaş tercih edilip alınıyor. Yani hem eşi hem babası vefat eden bir kadın, 2008 sonrası bunlardan yalnızca birisinin aylığını alabiliyor. Ancak bazı istisnalar da bulunuyor.

 4A, 4B ve 4C’lilere son dakika müjdesi! Peş peşe 3 maaş birden verilecek! Detaylar tek tek açıklandı!  

Bazı istisnai hallerde 3 aylık almak da mümkün. Kadın emekli olduktan sonra çalışıyor ve aynı zamanda, eşinin de aylığını alıyorsa 3 ayrı aylık alabiliyor.

Fakat bunu kurumdan da aldığı haller bulunuyor. Emekli bir kadın ilk aylığını kendi emekliliğinden alıyor. 2’ncisini hayatını kaybeden eşinden dolayı alabiliyor. Üçüncü aylık da eğer babası memur emeklisi ise ve hayatını kaybetmişse babasının aylığı olarak ödeniyor.

4/a'dan olan anne ve 4/a'dan olan babadan farklı farklı ölüm maaşına hak kazanılması halinde, yüksek olan maaşın tümü, düşük maaşın yarısı ödeniyor. Hak sahibi 18 yaşına kadar her 2 maaşı, sonra ise sadece yüksek olanı alıyor.

En düşük emekli maaşında hesaplar baştan sona değişti! Emekliye ek zam ne zaman gelecek? Emekliler acil bakın!

A101’de Philips powerbank 259 TL’ye, Yumoş yumuşatıcı 99,90 TL’ye, Tat kırmızı mercimek 20,90 TL’ye düştü!

O bankadan müşterilerine ilk ve son kez 2 bin 600 TL cep harçlığı! Hemen başvuruyu yapıp paranızı alın!


Geri Dön