Genel

çeşme Yarımadası'nda rüzgar santralleri kurulacak!

TEİAşž Enerji İletim Hatları Daire Başkanlığı, bölgede üretilecek enerjinin ulusal şebekeye aktarılması için projelerin tamamlandığını açıkladı

çeşme Yarımadası'nda yüz milyonlarca dolarlık rüzgar enerjisi santralı kurmak için enerji iletim hattı bekleyen yatırımcılara müjde geldi. TEİAşž Enerji İletim Hatları Daire Başkanlığı, bölgede üretilecek enerjinin ulusal şebekeye aktarılması için projelerin tamamlandığını, çevre Etki Değerlendirme Raporu'nun (çED) hazırlanması için çalışmaların 10-15 gün içinde tamamlanacağını açıkladı.

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Toplantı Başkanı Yılmaz Temizocak, TEİAşž'ın Kurul'a gönderdiği yazıyı önceki gün Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapılan kurul toplantısında açıkladı. Kurul'un konuyla ilgili Enerji Bakanlığı'na yaptığı başvuruya yanıt geldiğini dile getiren Temizocak, 'TEİAşž Enerji İletim Hatları Daire Başkanlığı'ndan gönderilen yazıda, çeşme Yarımadası'nda üç enerji hattının yapımının sürdüğü belirtildi. Yanıtta Lodos firmasının hattı kendisinin yaptığı, Karaburun-çeşme ve çeşme-Uzundere hatlarında da projelerin bittiği, çED raporunun hazırlandığı, 10-15 gün içinde çED'in alınacağı ve hemen ihaleye çıkılacağı bildirildi' dedi. Trafo işinin ise daha yavaş gideceğinin anlaşıldığını ifade eden Temizocak, üzerinde durdukları projelerden sonuç almaya başladıklarını söyledi.

çeşme Yarımadası'nı rüzgar tarlasına çevirecek olan toplam 1.2 milyar liralık toplam 19 yatırım, yaklaşık 6 yıldır iletim hatlarının tamamlanmasını bekliyor. Hatların tamamlanması ve trafo yatırımlarının tamamlanması sonucu bölgede üretilecek elektrik, ulusal şebekeye verilecek. İletim yatırımı kapsamında bölgede iki trafo merkezi kurulacak. 477 megawatt gücünde rüzgar santralı yatırımının önü de iletim hatlarının tamamlanması ile açılacak. Daha önce varılan mutabakat gereği iletim hattı yatırımının finansmanını ise bölgedeki yatırımcılar gerçekleştirecek. İhaleden önce yatırımcılar ihale bedelinin yüzde 10'u kadar teminat verecek. Yatırımın toplam tutarı 40 milyon euro olarak hesaplanıyor. Rüzgar santrallarının faaliyete geçmesinden sonra yatırımcıların ödediği para mahsup edilecek.

Yarımada'da kurulacak rüzgar santralları
FİRMA YERİ KURULU GÜç (MW)
Baltepe Enerji çeşme Ovacık 18
Aktepe Enerji Seferihisar 16
Enda Enerji Karaburun 15
Lodos Elektrik Karaburun 120
çalık Rüzgar Karaburun 32
Yapısan Elektrik çeşme 49,5
Üçgen İnşaat Seferihisar 14
Egenda çeşme 10.8
Ayen Enerji Karaburun 30.75
Ayen Enerji Seferihisar 24
çalık Rüzgar Urla 40
Egenda Urla 13
Egenda çeşme 16
Egenda Karaburun 13.8
ABK Enerji çeşme 16
Ortan Enerji çeşme 16.25
Alize Enerji çeşme 1.50
Hassas Teknik Urla 15
Sagap Elektrik Seferihisar 16

SİNAN DOĞAN/Yeni Asır