27 / 04 / 2024

Çeşme'de hazine arazisine kaçak inşaat yapıldı!

Çeşme'de hazine arazisine kaçak inşaat yapıldı!

İzmir'in Çeşme ilçesinde hazine arazisi üzerinde kaçak inşaat kazısı yaptığı tespit edilen 6 kişi göz altına alındı. 



İzmir'in turistik ilçesi olan Çeşme'nin Ayayorgi mevkisinde, iddialara göre hazine arazisi üzerine kaçak inşaat yapılması üzerine çok sayıda vatandaş şikaet etti.

Gelen şikayetler üzerine Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili olarak soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, harekete geçen Çeşme İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kaçak inşaat kazısı yaptığı belirlenen 6 şüpheliyi gözaltına aldı, bir iş makinesine de el konuldu.

6 ŞÜPHELİ GÖZ ALTINA ALINDI

Soruşturma kapsamında, harekete geçen Çeşme İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kaçak inşaat kazısı yaptığı belirlenen 6 şüpheliyi gözaltına aldı, bir iş makinesine de el konuldu.

Çeşme de hazine arazisine kaçak inşaat yapıldı!

DEVLET ARAZİSİ NASIL SATIN ALINIR?

Bazı şirketler ve bireyler veya projelerine alan sağlamak ya da yatırım için devlet tarafından satışa sunulan hazine arazilerini nasıl edinebileceklerini araştırmakta.Devlet arazisinin satışı belirli aşamalar ve prosedürlerle gerçekleşmekte.

Bireyler veya kurumlar, devlet arazisi satın almak istediklerinde, öncelikle Türkiye'de bir ikamet adresine sahip olma zorunluluğuna tabidir.

Türk vatandaşı olmayan kişiler, TC kimlik numarasına sahip olmadıkları için bu şartı yerine getirmemiş kabul edilirler.

Bu sebeple satılık hazine arazisi alamazlar. Kurumların vergi kimlik numarası sunması gerekir. Ayrıca devletten satılık araziler, belli bir teminat karşılığında verilir.

Bu sebeple tam yetkili kişiler bu teminatı karşılamalı. Devlet mal müdürlüğü ve defterdarlık, hazineye ait arazilerin satışına onay vermektedir. Bu onaylanmış arazilerin ilgili belgeleri eksiksiz bir şekilde temin edilmelidir.

Belirtilen şartları karşılayan tüzel kişiler, temsilcilerine yetki vermek amacıyla noterden gerekli evrakları ileterek vekalet vermeleri gerekmektedir. Bu gereklilik, kamu tüzel kişileri için de geçerlidir.

Kamu ya da özel tüzel kişiler, devletten satılık arsa temin etmek istediklerinde belirli prosedürleri takip etmelidirler. Bu süreç, ihaleye uygun şartları sağlayan bireyler veya kurumlar için uygundur ve belirli aşamalardan oluşur.

Hazine, kamu arazisi satışından 10 yılda 6 milyar dolar gelir elde etti...

Hazineye ait 1,3 milyar metrekare tarım arazisi 80 bin çiftçiye kiraladı!


Geri Dön