27 / 04 / 2024

Hazine, kamu arazisi satışından 10 yılda 6 milyar dolar gelir elde etti...

Hazine, kamu arazisi satışından 10 yılda 6 milyar dolar gelir elde etti...

2013-2023 yılları arasında hazinenin taşınmaz satışlarından 6 milyar dolar gelir elde edildiği kaydedildi. 



2013-2023 seneleri arasında hazinenin taşınmaz satışlarından 6 milyar dolar gelir elde edildiğini kaydeden CHP Milletvekili Ateş, "Bütçe açıkları büyüdükçe, hazine arazilerinin satışı maalesef hızlanacak. Bugünkü kurla son 10 yılda elden çıkarılan kamu taşınmazının toplam değeri 180 milyar lira” dedi.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş, hazine tarafından son 10 senede satışı gerçekleştirilen taşınmazların bilançosunu çıkardığını kaydetti. 2013-2023 seneleri arasında hazinenin taşınmaz satışlarından 6 milyar dolar gelir elde ettiğini ifadelerini kullanan Ateş, “En yüksek gelir 3 milyar dolar ile 2/B arazilerinin satışından elde edildi. Hem arsa hem arazilerde yapılan satışlarda elde edilen gelirler 1’er milyar doları aşmış oldu.  Son on senedir devlet en büyük emlakçı oldu” diye konuştu.

Kamunun taşınmaz satışlarına 2024 senesinde hızlı başladığına dikkat çeken Ateş, “Bütçe açıkları büyüdükçe, hazine arazilerinin satışı maalesef hızlanacak. Bugünkü kurla son 10 yılda elden çıkarılan kamu taşınmazının toplam değeri 180 milyar lira” diye ifade etti.

Hazine, kamu arazisi satışından 10 yılda 6 milyar dolar gelir elde etti...

Elde edilen gelirlerinin yarısının 2/B satışlarından geldiğine belirten Ateş, “Kamuoyunda 2/B olarak bilinen düzenleme 2012 yılında kanunlaştı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerinden yaptığımız hesaplamalara göre, 2013 yılından beri 2/B satışlarından toplam 3 milyar dolar gelir elde edildi. Ülkenin çok değerli alanları, orman vasıflarını yitirdikleri gerekçesi ile imara ve ranta açıldı” dedi. Bu hafta içerisinde TEDAŞ ve TEİAŞ’ın kullanımındaki çoğunluğu Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinde bulunan 73 adet arsa satış kapsamına alındığını hatırlatan Ateş, yaklaşık 6 milyon metrekare alan ormanın Cumhurbaşkanı Kararı ile orman sınırları dışına çıkarıldığını bildirdi.

Öte uandan, 2013 senessinden bu yana, arsa satışlarından 1 milyar 111 milyon dolara kadar arazi satışlarından 1 milyar 82 milyon dolar gelir elde edildiği kaydedildi. 240 milyon dolar hazineye ait tarım alanı satıldığı belirtildi. Satışlardan elde edilen gelirler, verimli alanlara aktarılamadı. İktidarın israf politikaları nedeni ile çarçur edildiği belirtildi. 

3 ilde 29 adet arsa, arazi ve lojman satılıyor! Gayrimenkul alacaklar dikkat! 

3 ilde 4 arsa ve arazi satılacak! 226.4 milyon TL'lik dev satış!

Emlak piyasasındaki hareketlilik tarım arazilerini vurdu! Çiftçiler artık arazi alamıyor!

Arsa ve arazi yatırımı yapmanın 8 püf noktası!


Geri Dön