28 / 04 / 2024

Emlak piyasasındaki hareketlilik tarım arazilerini vurdu! Çiftçiler artık arazi alamıyor!

Emlak piyasasındaki hareketlilik tarım arazilerini vurdu! Çiftçiler artık arazi alamıyor!

Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, emlak piyasasında yaşanan hareketliliğin tarım arazilerini de etkilediğini belirterek çiftçilerin arazi almakta güçlük çektiğini açıkladı.



Menemen Zraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, emlak pyasasındaki hareketliliğin tarım arazilerini de etkilediğini belirterek, çiftçilerin artık arazi alamadığını kaydetti.

MÜSTAKİL YAŞAM İSTEĞİ TARALALARA TALEBİ ARTIRDI

Özellikle pandemi sürecinde kırsal yerlerde müstakil bir yaşam isteğinin arsa ve tarlalara yönelik talebi artırdı. Bundan dolayı somut varlıklara yatırım yapma arzusu konut dışı gayrimenkulde artışlara neden oldu.

Öte yandan, emlak sektöründe, verimli tarım arazilerinin il dışından gelen kişilere satışının yapılmasıyla oluşan rant nedeniyle üreticiler üretim yapmak için tarla satın alamıyor.

Emlak piyasasındaki hareketlilik tarım arazilerini vurdu! Çiftçiler artık arazi alamıyor!

TARIM ARAZİLERİ HOBİ BAHÇELERİNE ÇEVRİLDİ

Egedesonsöz’e kritik değerlendirmelerde bulunan Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, emlak piyasasında yaşanan sorunların yanında kooperatif adı altında tarım arazilerinin hisseli satıldığını belirtti. Altıntaş ayrıca, tarım arazilerinin hobi bahçelerine feda edildiğini ifade etti.

Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, rant sağlamak isteyen bazı vatandaşların arazileri satışa çıkardığını belirterek, “Üretici zor durumda ancak satışa çıkaracak olsa öncelikli olarak arazisini değil traktörünü satışa çıkarır. Üretici tarla alamıyor. Aşırı bir fiyat artışı var.  Menemen de buna dahil olmak üzere büyük bir rant var. Dışarıdan gelip arazileri hobi bahçesi olarak pazarlıyorlar.

Kooperatif adı altında büyük paralara arazileri alıp kendi aralarında bölüşüp hisse bazında satış yapıyorlar. Buradan da çok büyük rantlar elde ediliyor. 1 milyon TL gibi rakamlar da duyuluyor, iki gün sonra da 850 bin TL’ye hemen satılıyor. Tarım arazileri, hobi bahçeleri adı altında feda ediliyor. Eskiden hisseli satışlar yoktu.

Emlakçılar şimdilerde kanundan boşluk bulup kooperatif adı altında hisse bazında satış yapıyor. Yerel yönetimler de buna göz yumuyor. Menemen’de 850 tane yıkım kararı var. Maalesef cezalarla geçiştirilmiş. Bu da emlakçılara cesaret sağlıyor. Hızlı bir şekilde tarla sahiplerine değerinin üzerinde satış yapıldığı için artış büyük oldu” dedi.

Emlak piyasasındaki hareketlilik tarım arazilerini vurdu! Çiftçiler artık arazi alamıyor!

 RANTTAN DOLAYI SATIŞA ÇIKARILIYOR

Üreticinin sadece ekonomik nedenlerden dolayı arazilerini satmadığını aktaran Altıntaş, “Çiftçiye, Ziraat Bankası’nda krediler açık. Ekonomik durumlarının kötülüğü tarla satış boyutunda değil. Çiftçi bugünkü şartlarda ve fiyatlarla tarla alamıyor. Tire, Torbalı, Kemalpaşa’da bu sıkıntılar var. Çiftçinin ekonomik durumunun çok bozuk olduğundan değil büyük rant sağlandığı için satışa çıkarılıyor.

Bu arazileri çiftçi almıyor rant sağlamak isteyen tarım dışı insanlar alıyor. Çiftçilik yapmayan, anneden babadan kaldığı için kiraya veren mal sahipleri var. Tarımla da uğraşmadıkları için kiraya vereceklerine de satışa çıkarıyorlar” dedi.

İlk evim arsa tapuları ne zaman verilecek? TOKİ’den yanıt geldi!
Milli Emlak'tan 3 ilde arsa fırsatı! 17 bin TL'den başlayan fiyatlarla!

Geri Dön