28 / 04 / 2024

Çeşme'nin mega projesi rafa mı kaldırılıyor? İzmir'in Kanal İstanbul'u olacaktı...

Çeşme'nin mega projesi rafa mı kaldırılıyor? İzmir'in Kanal İstanbul'u olacaktı...

İzmir'in Kanal İstanbul'u olarak bilinen Çeşme Projesi ile ilgili flaş bir açıklama geldi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ söz konusu proje ile ilgili olarak projenin bakanlık tarafından da o kadar savunulduğunu görmediği



Geçtiğimiz günlerde merakla beklenen  İzmir  projelerini tek tek açıklayan Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ katıldığı bir programda gazeteciler Fatih Yapar, Mustafa Yılmaz, Ümit Yaldız, ve Hanzade Ünuz'un sorularını cevapladı. Söz konusu programda tartışmalara neden olan Çeşme Projesi de vardı. İzmir'in Kanal İstanbul'u olarak bilinen proje ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Hamza Dağ, “Çok tartışmalı bir konu. Bakanlık tarafından da o kadar savunulduğunu görmedim. Ben de o konulara hiç girmek istemedim. Bu konuda tartışmalar giderilmeli” diye konuştu.

Çeşme nin mega projesi rafa mı kaldırılıyor? İzmir in Kanal İstanbul u olacaktı...

ÇEŞME PROJESİ NEDİR? 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilecek olan Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı, Çeşme’nin Alaçatı ile Urla’nın Zeytineli bölgelerini kapsayan toplamda 9 bin 574 hektarlık bölgede yapılmak isteniyordu. Söz konusu proje ile bölgedeki turizm sezonu 12 aya yükseltilmesi ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlanması da hedefleniyordu. Tartışmalara neden olan proje, İzmir'in Kanal İstanbul'u şeklinde nitelendiriliyordu.


ÇEŞME PROJESİNDE NELER VAR? 

İzmir'in Kanal İstanbul'u şeklinde nitelendirilen projede; 20 golf sahası, termal turizm tesisleri, turnuvalara uygun spor alanları, kültür ve sanat merkezleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, film stüdyosu, tarım ve doğa turizmi alanları, Ege’nin en büyük müzesi, ekstrem spor alanları, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler bulunacak. Ege'de Son Söz'ün aktardığı habere göre söz konusu projede turizm tesisleri, denize sıfır biçimde planlanmayacak ve sahilde geniş bir bant da genel kullanıma açık olacak.


İPTAL TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve vatandaşlar tarafından açılmış olan davada Danıştay 6. İdari Dava İdaresi Cumhurbaşkanı kararının iptali talebini reddetmişti. Ayrıca mahkemenin kararı da davacılar tarafından Danıştay İdari Dava Genel Kurulu’na taşındı. 


SİT KARARINA DURDURMA 

Diğer bir taraftan Çeşme Projesi’nin önüne açan SİT derecelerinin düşürülmesi kararıyla ilgili olarak da mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Yine paylaşılan bilgilere göre son olarak İzmir 2. İdare Mahkemesi, bilirkişi kararı doğrultusunda söz konusu bölgenin bir kısmında SİT derecesinin düşürülmesiyle ilgili iptal kararı verirken bir diğer kısmı ile ilgili de iptal kararını reddetmişti.

 

Memur, emekli, asgari ücrette hesaplar tek tek sil baştan değişiyor! 

Yatırım araçlarının yeni hafta performansı belli oldu! Bu hafta hangi yatırım aracı kazandırdı? Hemen bakın!

Fakir kafa yapısı ile zengin kafa yapısı arasındaki fark!


Geri Dön