01 / 05 / 2024

Çevre dostu binalar için finansal destek verilmeli!

Çevre dostu binalar için finansal destek verilmeli!

IMSIAD Ar-Ge Komisyonu Başkanı Mustafa Andıç, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binaların yerine 'çevre dostu yeşil binalar' inşa edilmesini gerektiğini belirtti. Andınç, finansal destek sağlanmasını istediğini söyledi.



IMSIAD Ar-Ge Komisyonu Başkanı Mustafa Andıç, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalar güncel kriterlere göre yapılsa da bunun yeterli olmadığını savunarak; sismik izolasyon, ısı lompası, solar çatı gibi sistemlerle 'çevre dostu yeşil binalar' inşa edilmesini, bunun için de finansal destek verilmesini istedi. İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSIAD) Ar-Ge Komisyonu Başkanı Mustafa Andıç, kentsel dönüşümle Türkiye'deki bina stoğunun yüzde 70'e varan oranlarda akılıp yeniden yapılmasının söz konusu olduğunu belirterek, bu doğrultuda beş konuya dikkat çekti. 'Tıkıp yeniden yakacağımız binaların bir daha dönüşüme ihtiyacı olmaması gerekiyor" uyarısını yapan Andıç, şunları söyledi: "Öncelikle depreme dayanıklı, güçlü binalar yapmalıyız. Bu sebeple birinci konumuzu sismik izolasyon oluşturuyor. Bu sistem su anda ülkemizde 100 yatak üzeri kamu hastanelerinde mecburi. Ama diyoruz ki, 100 yatağın altına inmeli, okullara da girmeli, hatta konutlarımızda bunu uygulayabilecek altyapıyı oluşturmalıyız, sismik izolasyonla ilgili fînans modelleri oluşturulmalı. Çeşitli finans modelleri ve teşviklerle bu sistem desteklenmeli. Aynca yerli üretimin önü açılmalı." 


'Isıtma ve soğutma için ısı pompası kullanılabilir' 

Andıç, bir diğer önemli başlığın ısı pompaları olduğunu belirterek, bu sistemin topraktan, havadan ve sudan ısı enerjisi elde ettiğini anlattı. Çevre dostu olan bu sistemle binaların hem ısıtılabildiğini hem de soğutulabildiğini ifade eden Andıç, "Ancak müteahhitler olarak bunu uyguladığınızda karşılığını alma şansımız çok zor. Yaygınlaştırılması için kamunun devreye girmesi gerekiyor. Bu sistemin devamında solar çatılar var. Zaten çatı yapıyoruz. Güneş enerjisi panelleri koyup kendi enerjimizi üretebilir, fazlasmı da sisteme satabiliriz. Madem bir dönüşüm söz konusu çevre dostu yeşil binalar yapalım. Yağmur sularını kullanalım, fotoselli bataryalarla israfı önleyelim. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün" şeklinde konuştu. Andıç, öte yandan dönüşüme girecek binaların atıklarının yönetilmesinin de çok önemli olduğuna işaret etti. 


'Mevcudun daha da ötesine geçelim' 

Kentsel dönüşümün iyi yönetilememesi halinde ortaya yine "ucube" binaların çıkacağını ileri süren Andıç, dönüşümün bu maddelerin hayata geçirilmesi için bir fırsat olduğu değerlendirmesinde bulundu. "Madem binaları yeniliyoruz tüm bunları uygulamamız gerekiyor" diyen Andıç, "Tabii ki yeni binalar güncel kriterlere göre yapılıyor. Sağlam binalar oluyor. Orada bir sıkıntı yok. Ama biz diyoruz ki, bunun daha da ötesine geçelim. Madem yıkıp yapıyoruz çok daha faydalı binalar inşa edelim. Bunu nasıl yapacağımızı tartışıp zemin oluşturalım" ifadesini kullandı. 




Dünya


Geri Dön