29 / 04 / 2024

Çevre düzeni planı nereden alınır?

Çevre düzeni planı nereden alınır?

Çevre düzeni planları, ülke ve varsa bölge plan kararlarına uygun olarak konut, sanayi, turizm, ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanım kararlarını belirlemek için hazırlanıyor. Peki, çevre düzeni planı nereden alınır?



Çevre düzeni planı nereden alınır?

Çevre düzeni planları, ülke ve varsa bölge plan kararlarına uygun olarak konut, sanayi, turizm, ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanım kararlarını belirleyen 1/100.000, ve 1/50.000 ölçekli veya 1/25.000 ölçekte hazırlanan planlara deniyor.


Bir başka deyişle çevre düzeni planları; konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi sektörler ile kentsel-kırsal yapı ve gelişme ile doğal ve kültürel değerler arasında koruma-kullanma dengesini sağlayan ve arazi kullanım kararlarını belirleyen yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük gösteren sınırlar içinde, varsa bölge planı kararlarına uygun olarak yapılan, idareler arası koordinasyon esaslarını belirleyen, 1/25000, 1:50000, 1:100000, veya 1:200000 ölçekte hazırlanan, plan notları ve raporuyla bir bütün olan hazırlanan rapor olarak karşımıza çıkıyor. 


Çevre düzeni planları 3194 sayılı İmar Kanununun 9. Maddesi ve 02.09.1999 gün ve 23804 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmelik Hükümlerine uygun olarak hazırlanıyor. Yaptırılan, değiştirilen, onaylanan ve raporuyla bir bütün olan planlar çevre düzeni planı olarak ifade ediliyor. 


Çevre düzeni planı nereden alınır?

İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Ait Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmelik Hükümlerine göre düzenlenen çevre düzeni planı Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenleniyor. Çevre düzeni planları Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca İmar Kanunu çerçevesinde yapılıyor.


Belediye ve mücavir alan sınırları içinde; belediye meclislerince aynen veya değiştirilerek onaylanıyor ve  yürürlüğe giriyor. İmar planları Belediye başkanınca mühürleniyor ve imzalanıyor. Mühür ve imza süresindeki gecikmeler, imar planının tatbikatını engelleyemiyor. Belediye meclislerince uygun görülmeyen imar planı teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle, Belediye Başkanlığınca 15 gün içinde ilgilisine yazı ile bildiriliyor.



Mevzii imar planı nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön