27 / 04 / 2024

Çevre düzenleme projesi nedir?

Çevre düzenleme projesi nedir?

Çevre düzenleme projesi nedir? Çevre Düzenleme Projesi Genel Teknik Şartnamesi kapsamında yer alan çevre düzenleme projeleri ile ilgili yasal hükümleri incelemek için haberimize giriş yapabilirsiniz...



Çevre düzenleme projesi nedir?

Ören yerlerinin arkeolojik potansiyelini koruyacak şekilde, denetimli olarak ziyarete açmak, tanıtımını sağlamak, mevcut kullanım ve dolaşımdan kaynaklanan sorunlarını çözmek, alanın ihtiyaçlarını çağdaş, teknolojik gelişmelerin gerektirdiği donatılarla gidermek amacıyla her ören yerinin kendi özellikleri göz önüne alınarak hazırlanacak 1/500, 1/200 ve 1/100 ölçekli düzenleme projelerine, çevre düzenleme projesi deniyor.


Çevra düzenleme projelerinin, koruma amaçlı veya diğer uygulama planları doğrultusunda hazırlanmaları gerekiyor.


Çevre düzenleme projesi nasıl hazırlanır?

Çevre düzenleme projeleri, ören yerinin niteliğine bağlı olarak, uygulamaya yönelik her tür fiziki-mekansal düzenlemelere ilişkin hedef,ilke, yaklaşım ve tekniklerin belirlenmesini, yönetim modellerinin saptanmasını içerecek şekilde hazırlanıyor.


Projede, kullanıcı profili belirlenerek, kullanıcılara göre tasarım yapılıyor, ayrıca engelli, çocuk, yaşlı gibi dezavantajlı kullanıcıların gereksinimlerine yönelik düzenlemeler de yer veriliyor.


Çevre düzenleme projesi ne işe yarar?

Çevre düzenleme projesi ile projelendirme sürecinde doğal çevreye (iklim, toprak, su, doğal yapı, flora, fauna vb.) ilişkin faktörler belirlenerek, yapılanmış çevre (yapılar, binalar, kültürel varlıklar, gibi) ve sosyal (yaşam, çalışma, dinlenme olanakları, vb.) çevre üzerindeki etkileri ve birbirleri arasındaki etkileşimleri saptanıp ve bu verilere dayanarak koruma kullanma dengesi sağlanıyor.


Açık mekanların, meydanların,bahçelerin, avluların, yaya yollarının, gibi alanların geleneksel, yöresel, tarihi, kültürel, doğal nitelikleri ve çevresindeki alanlar ile işlevsel bütünlüğü korunurken çağdaş kullanımlara ve peyzaj düzenlemelerine olanak sağlanıyor.


Çevre Düzenleme Projesi Genel Teknik Şartnamesi'nde yer alan çevre düzenleme projeleri ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.


https://emlakkulisi.com.tr/cevre-duzenleme-projesi-genel-teknik-sartnamesi/175243





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön