Salda Gölü Çevre Koruma ve Düzenleme Projesi ile korunuyor!
Bilimsel değerinin yanı sıra beyaz kumsalı, turkuaz rengi berrak suyuyla eşsiz doğa güzelliğiyle dikkat çeken Burdur Salda Gölü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Çevre Koruma ve Düzenleme Projesi ile her açıdan korunuyor.
"Türkiye'nin Malpleri" olarak da bilinen ve jeolojik yapısıyla Mars'taki Jezero'ya benzetilen Salda Gölü'nün doğal yapısı bozulmadan gelecek nesillere aktarılması amacıyla çalışmalar büyük bir titizlikle yürütülüyor.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan, görselliği ve kendine özgü yapısıyla yoğun ziyaretçi akınına uğrayan gölün korunması amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların girişimleriyle seferberlik başlatıldı.
Geçen sene 1 milyon 400 bin kişinin ziyaret ettiği Salda Gölü ve çevresinin hiçbir şekilde zarar görmemesi amacıyla yapılan her çalışma için büyük gayret gösteriliyor.
Bölgedeki doğal güzelliğin ve bilimsel değerlerin genç nesillere aktarılabilmesi amacıyla öncelikle bölge, geçen sene Mart ayında "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edildi. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Salda Gölü için Çevre Koruma ve Düzenleme Projesi hazırladı.
Bölgede korunan alan 4 bin 400 hektarken gölün tüm çevresini de kapsayacak biçimde 29 bin 500 hektara çıkartıldı.
Salda Gölü etrafındaki doğal dokuya zarar verilmemesi amacıyla kıyı şeridinin kullanım alanı 500-600 metre kadar da geriye çekildi. Kıyı şeridinde istisna olmayacak şekilde koruma alanı ilan edildi ve yapılaşmaya da izin verilmeyeceği belirtildi.
Bakanlık tarafından hazırlanan proje çerçevesinde Burdur Valiliği, geçen sene Ağustos ayında ilgili kurumlarla koordinasyon içinde gölün mevcut halinin tabiatla uyumlu şekilde temiz kalması için gerekli altyapı ve tesis çalışmalarına başladı.
Beyaz Adalar bölgesinde tamamen doğal ahşap malzemeden kafeterya ve büfe biçiminde ziyaretçilere hizmet verecek üniteler de oluşturuldu. Beyaz kumsalın başladığı yerin gerisinde ise duş ve kabin alanları kuruldu, köyden gelen vatandaşların ürünlerini satabilecekleri düzenli bir alan da sağlanmış oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) Salda Gölü'nde yoğun ziyaretçi baskısının alan üzerinde oluşturduğu tahribatı azaltmak ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yanıt vermek için Salda Gölü Millet Bahçesi'nin ihalesinin yapıldığı açıkladı.
İnsan kaynaklı olumsuz izler tek tek siliniyor
Ziyaretçi yoğunluğu sebebiyle kirlilik tehdidiyle yüz yüze gelen ve çevresinde düzensiz yapılaşmalar ortaya çıkan Salda Gölü'nde, insan kaynaklı olumsuz izler birer birer siliniyor.
Gölün yaklaşık olarak 500 metre gerisine ahşap bariyerler çakılarak araçların göl kıyısına geçişi engellendi. Bölgedeki düzensiz yapılar da kaldırıldı, çöpler toplanmaya başlandı. İzinsiz kurulmuş olan her türlü geçici yapı, çadır ve konteyner türü unsurlar da kaldırıldı.