29 / 08 / 2024

Çevre gönüllüsü kimdir?

Çevre gönüllüsü kimdir?

Çevre gönüllüsü ile ilgili esaslar, 21 Kasım 2008 tarihinde 27061 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre Denetimi Yönetmeliğinde yer alıyor. Peki, çevre gönüllüsü kimdir? Kimler çevre gönüllüsü olabilir?



Çevre gönüllüsü kimdir?

Çevre gönüllüsü, Bakanlıkça, uygun niteliklere sahip kişiler arasından seçilen ve Çevre Kanunu ve bu Kanuna göre yürürlüğe konulan düzenlemelere aykırı faaliyetleri Bakanlığa iletmekle görevli ve yetkili kişiye deniyor.


Çevre gönüllüsü ile ilgili esaslar, 21 Kasım 2008 tarihinde 27061 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre Denetimi Yönetmeliğinde yer alıyor.


Çevre gönüllüsünün nitelikleri ve görevleri..


Çevre gönüllüsünde aranacak nitelikler

MADDE 17 – (1) Çevre gönüllüsünün:

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,

b) Kamu hizmetlerinden yasaklı olmaması,

c) En az dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olması,

ç) Kurum, kuruluş ve işletmelerde en az beş yıl süreyle çevre konularında çalışmış olması,

d) Bakanlık tarafından düzenlenecek çevre mevzuatı eğitimine katılmış olması,

e) Bakanlık tarafından açılacak sınavda başarılı olması

gerekmektedir.


(2) Bu maddenin birinci fıkrasına ek olarak, Çevre ve Orman Bakanlığında Müsteşar ve Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapmış olan kişiler çevre mevzuatı eğitimi ve sınav koşulu aranmaksızın Bakanlığa başvurdukları takdirde çevre gönüllüsü olurlar.


(3) Çevre ve Orman Bakanlığının Teftiş Kurulu Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünde ve Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığında, kamu kurum ve kuruluşların çevre birimi bünyesinde en az beş yıl süre ile çalışmış ve üniversitelerin dört yıllık fakülte ve yüksek okullarından mezun olan personel çevre mevzuatı eğitimi ve sınav koşulu aranmaksızın Bakanlığa başvurdukları takdirde çevre gönüllüsü olurlar.


(4) Çevre Mühendisliği bölümlerinden doktor ve üzeri akademik unvan almış kişiler de Bakanlığa başvurdukları takdirde çevre mevzuatı eğitimi ve sınav koşulu aranmaksızın çevre gönüllüsü olurlar.


Çevre gönüllüsünün görevleri

MADDE 18 – (1) Çevre gönüllüsü, Kanuna ve ilgili mevzuata aykırı faaliyetleri Bakanlığın merkez veya taşra teşkilatına iletmekle yükümlüdür.


(2) Görevini kötüye kullandığı tespit edilen çevre gönüllülerinin bu görevleri sona erdirilir; bu kişiler yeniden çevre gönüllüsü olarak başvuruda bulunamazlar.


Çevre gönüllüsünün bildirimde bulunma yetkisi

MADDE 19 – (1) Çevre gönüllülerinin tesis veya faaliyetlere giderek denetleme yapma yetkisi olmayıp bildirim yapma yetkisi bulunmaktadır.


Çevre denetimi nasıl yapılır?



Geri Dön