27 / 04 / 2024

Çevre görevlisi eğitimi ve sınavı!

Çevre görevlisi eğitimi ve sınavı!

Çevre görevlisi belgesi almak isteyen kişiler çevre görevlisi sınavına girmek zorunda. Sınavdan başarılı olanlar çevre görevlisi belgesini almaya hak kazanıyor. İşte çevre görevlisi eğitimi ve sınavı ile ilgili bilgiler...



Çevre görevlisi eğitimi ve sınavı!

Çevre görevlisi belgesi almak isteyen kişiler çevre görevlisi sınavına girmek zorunda oluyor. Yapılan bu sınavda başarı gösterenler, belgeyi almaya hak kazanıyor. Peki çevre görevlisi eğitimi nasıl veriliyor, çevre görevlisi sınavı nasıl yapılıyor? Sınavda kaç puan almak gerekiyor? Gibi sorularınızın yanıtı Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik kapsamında sıralanıyor:


Çevre görevlisi eğitim sınavı

MADDE 16 – (1) 7 nci maddenin ikinci fıkrası hariç olmak üzere, çevre görevlisi belgesi almak isteyen kişiler çevre görevlisi sınavına girmek zorundadır. Sınav başvurularında Bakanlıkça yapılan veya yaptırılan temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı eğimine katılım belgesi sunulur.


(2) Çevre görevlisi eğitimi, üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olan veya çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış kişiler için çevre mevzuatı; üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlar için ise temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularını kapsar.


(3) Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olan veya çevre mühendisliği, çevre bilimleri veya çevre teknolojileri konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış kişiler için çevre mevzuatı sınavına, Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlar temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konusunda yapılacak sınava katılmak zorundadırlar.


(4) Sınav içeriği Bakanlıkça belirlenir.


(5) Eğitim ve sınav Bakanlığın belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde Bakanlıkça yapılır veya yaptırılır.


(6) Sınavda 100 (yüz) üzerinden 70 (yetmiş) ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır ve Ek-4’te yer alan çevre görevlisi belgesini almaya hak kazanır.


(7) Çevre görevlisi sınav sonuçları ilan edildiği tarihten itibaren bir yıl geçerlidir.


Çevre görevlisi eğitimi

MADDE 17 – (1) Bakanlık, belge sahibi çevre görevlilerine yılda en az bir kez eğitim verir veya verdirir. Çevre görevlileri vize dönemi içinde en az bir kere bu eğitime katılmak zorundadır. Eğitim ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.



Çevre görevlisi belgesinin iptali!
Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik!






Geri Dön