14 / 05 / 2024

Çevre izni başvurusunda bulunacak işletmenin sağlaması gereken esaslar!

Çevre izni başvurusunda bulunacak işletmenin sağlaması gereken esaslar!

Mevzuat uyarınca işletmeler için, hava, su ve toprak gibi alıcı ortamları korumak amacıyla verilen belgeye çevre izni belgesi deniyor. Peki, çevre izni başvurusunda bulunacak işletmenin sağlaması gereken esaslar nelerdir?



Çevre izni başvurusunda bulunacak işletmenin sağlaması gereken esaslar!

İşletmeler için, hava, su ve toprak gibi alıcı ortamları korumak amacıyla ilgili mevzuat uyarınca verilecek belgeye çevre izni belgesi deniyor. Çevre izni belgesinin  emisyon, deşarj, gürültü kontrol, derin deniz deşarjı ve tehlikeli madde deşarjı konularından en az birini içermesi gerekiyor.


Çevre izni belgesi başvurusu, Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları ya da çevre yönetim birimi tarafından, Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları, çevre yönetim birimi veya tesiste istihdam edilen çevre görevlisi tarafından yapılıyor.


Çevre izni belgesi başvurusu elektronik veya mobil imza ile elektronik ortamda yetkili merciye yapılıyor. Başvurunun yetkili mercilere yapılmasından sonuçlanmasına kadar olan süreç içerisinde sunulan bilgi, belge ve raporların doğruluğu, mevzuata uygunluğu ve doğacak hukuki sonuçlar konusunda işletmeci ve işlemlerin hizmet satın alımı yoluyla gerçekleştirilmesi durumunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firması sorumlu tutuluyor. 


Çevre izni belgesi yetkili Bakanlık yada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerinden alınabiliyor. Çevre ve izin belgesi için ödenecek tutar  her yıl Bakanlık tarafından belirleniyor. Ancak çevre ve izni başvurusunda bulunacak olan işletmelerin sağlaması gereken bazı esaslar yer alıyor;


Çevre izni başvurusunda bulunacak işletmenin sağlaması gereken esaslar!


* Emisyon kaynağı var mı?


* Tesis iç ortamında reaktör nefeslikleri vb. kaynaklardan kaçak emisyon oluşuyor mu? 


* Tesis iç ortamında oluşan kaçak emisyonlar davlumbaz, ortam havalandırma bacası vb. şekilde toplanarak atmosfere kontrollü şekilde veriliyor mu?


* Bacaların fiziki şartları SKHKKY Ek-4 hükümlerine uygun mu?


* SKHKKY Ek-5 Kirletici Vasfı Yüksek Tesisler Bölümünde yer alan işletmeler için; tesisin yer aldığı grupta belirtilen ve yatırım gerektiren hükümler sağlanmış mı? 

* SKHKKY Ek-1’de belirtilen hükümler sağlanmış mı? 


* SKHKKY Ek-3 d.2 ve d.4 de belirtilen ısıl güçler dikkate alındığında sürekli ölçüm cihazları takılı mı? 

* İşletme adına son 1 yıl içerisinde; İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne ulaşmış bir şikayet dilekçesi ve/veya Çevre Kanununca uygulanmış bir çevre cezası var mı?


Çevre ve izin belgesi nasıl alınır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön