18 / 07 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeşil kentler kurulmasını sağlayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeşil kentler kurulmasını sağlayacak!

Bireysel araç kullanımından kaynaklanan emisyon artış hızının sınırlandırılması için bisiklet yol ağları, bisiklet park alanları, akıllı bisiklet istasyonları oluşturulacak




Kent içi ulaşımda bireysel araç kullanımından kaynaklanan emisyon artış hızının sınırlandırılması için bisiklet yol ağları, bisiklet park alanları, akıllı bisiklet istasyonları oluşturulacak; yeni konut ve çalışma alanları, ana toplu taşıma güzergahları üzerinde olacak.

Taksilerin sadece duraklarda beklemeleri sağlanacak, kent içi trafikte boş durumda seyahat eden ticari araçlara denetim ve yaptırım getirilecek. Ağır yük araçlarının sadece belli saatler içinde kente girebilmesine yönelik düzenlemeler yapılacak.

İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı’nın ulaşım sektöründe oluşturduğu eylem taslak planına göre, kent içi ulaşımda toplu taşıma hizmetlerinin geliştirilmesi ve bisiklet güzergahlarının oluşturulması hedefleniyor. Çalışmaları belediyeler yürütecek, sivil toplum kuruluşları ve tüketici birlikleri de destek verecek.

Bu çerçevede, hizmet kalitesinin artırılması için sektör çalışanlarına hizmet içi eğitim verilecek. Böylelikle ulaşım olanakları toplumun her kesimi için artırılmış olacak.

Kentsel kara yolu, deniz yolu, demir yolu ve raylı sistem ulaşımı için gerekli yatırımlar ve işletme düzenlemeleri de yapılacak. 2014’te başlanması düşünülen çalışmalar 2 yılda bitirilecek.

Kentsel ulaşım sistemleriyle entegre

Topluma taşıma sistemlerinin birbiriyle ve kentsel ulaşım türleriyle entegresi de sağlanacak. Gelecek yıl başlatılacak çalışmalarla kamu hizmet düzeyinde iyileşme ve trafik sıkışıklığında azalma bekleniyor.

Toplu taşımada bilet sistemi, kullanıcı sayısını artıracak şekilde düzenlenecek. Konuyla ilgili fayda maliyet analizleri yapılacak, ortak bilet ve kart uygulamaları gerçekleştirilecek, yasal düzenlemeler oluşturulacak ve kamuoyu bilgilendirilecek. Çalışmaya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TCDD, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları da katılacak.

Konut, çalışma alanı gibi her tür yeni gelişme alanı önerisi, etkili bir toplu taşıma hizmeti sunulabilecek konumda ana toplu taşıma güzergahları üzerinde olacak. Bu konudaki çalışmalar da belediyelerin koordinatörlüğünde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve  TOKİ  ile beraber yürütülecek.

"Yavaş şehir" kavramı özendirilecek

Kent içi ulaşımda bireysel araç kullanımından kaynaklanan emisyon artış hızının sınırlandırılması çalışmaları çerçevesinde, bisiklet ve yaya ulaşımının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi planlanıyor.

Yapılacak çalışmalarla, kent bütününde bisiklet yol ağları, bisiklet park alanları, akıllı bisiklet istasyonları oluşturulacak. Kent merkezlerinde otomobillerden arındırılmış yaya yolları ve alanlar oluşturulacak, yayaların kentsel yol ağı içinde her yere ulaşım sağlanacak. Yaya ve bisiklet yolculuklarını cazip seçenekler haline getirmeye yönelik kent planlama yaklaşımları uygulanacak. "Yavaş şehir" kavramı özendirilerek, bu yönde uygulamalar yapılacak.

Trafikte kaybedilen zaman azalacak

Kent merkezine yapılan yolculuklarda otomobil kullanımının mümkün olduğunca az tercih edilmesi için çalışmalar yapılacak. Trafikte kaybedilen zamanın azalmasının ve yerel yönetimlere ek gelir sağlanmasının da mümkün olacağı çalışmanın, 2020’de bitirilmesi öngörülüyor.

Bu kapsamda, kent merkezlerinde yola taşıt parkının etkin denetimi, mevcut otopark kapasitesinin kısa süreli park amacıyla kullanılması, caydırıcı fiyatlandırma politikalarının uygulanması ve otopark sistemleri oluşturulacak.

Trafikteki araç yoğunluğunu azaltmak için düzenlemelerin ve denetimlerin yapılması çalışmaları kapsamında da taksilerin sadece duraklarda beklemeleri sağlanacak ve kent içi trafikte boş durumda seyahat eden ticari araçlara denetim ve yaptırım getirilecek. Bu çalışma da Emniyet Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda gerçekleştirilecek.

Kent içi lojistik kapsamında ağır yük araçlarının sadece belli saatler içinde kente girebilmesine yönelik düzenlemeler de yapılacak. Çalışmaları belediyeler ve Emniyet Genel Müdürlüğü beraber yürütecek.

AA


Geri Dön