11 / 05 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Romanya'dan ziyaret!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Romanya'dan ziyaret!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Romanya heyetini kabul etti. Bakan Bayraktar: "Karadeniz'de kirliliğe karşı yürütülen ortak çalışmaları daha da geliştirmek istiyoruz" dedi



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Romanya Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Atilla Korodi ve beraberindeki Romanya Parlamento heyetini kabul etti.

Bayraktar, makamında gerçekleşen ziyarette, Türkiye ile Romanya’nın derin bir tarihi geçmişe ve dostluğa sahip olduğunu belirterek "Romanya’nın, soydaşlarımızın Balkanlarda huzur içinde yaşadığı önemli merkezlerinden biri olduğunu vurgulamak istiyorum" dedi.

Türkiye’nin, Romanya’nın Balkanlar ve Ortadoğu’daki en büyük ticari ortağı konumunda bulunduğunu belirten Bayraktar, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gün geçtikçe arttığını dile getirdi.

Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda verdikleri destek için Romanya’ya teşekkür ettiklerini de dile getirerek, şöyle konuştu: "Özellikle çevre alanında Romanya’nın müzakere tecrübelerini paylaşması bizim için önemlidir. İki ülkenin dış ticaret hacmi son yıllarda sürekli bir artış ivmesi göstermiştir. Türkiye ile Romanya’nın toplam ticaret hacmi 2010 yılı itibariyle 6 milyar dolar seviyesine yaklaşmıştır. Romanya, Türk yatırımcılar için önemli ticaret merkezlerinden birisi konumundadır. Birçok Türk şirketi, önemli oranda yatırımlar yaparak hem Romanya ekonomisine artı bir değer katmış hem de iki ülke arası ticaretin gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Mevcut durumda, Romanya’da Türk yatırımcılarının toplam yatırım tutarının 1,5 milyar avro olduğu tahmin edilmektedir"

Türk firmaların Romanya’daki yatırımları

Türk firmalarının Romanya’da yatırım yaptığı sektörlerin; bankacılık, sigorta, gıda sanayi, elektronik, tekstil, rulman üretimi, alışveriş merkezleri, otel inşaatları, lojistik parkları, konut ve ofis binaları inşaatı olduğunu kaydeden Bayraktar, iki ülke arasında işbirliğinin geliştirileceği sektörlerin başında otomotiv yan sanayi, inşaat malzemeleri ve kimya sanayinin geldiğini vurguladı.
 

Bayraktar, Karadeniz’de kirliliğe karşı yürütülen ortak çalışmaları, Bükreş Sözleşmesi çerçevesinde daha da geliştirmek istediklerini söyledi. Ülkeler arasındaki dostluğun, halklarının yararı için gelişmesi ve güçlendirilmesi yönündeki çabaların devam edeceğini belirten Bayraktar, mevcut işbirliğini stratejik ve operasyonel işbirliği seviyesine yükseltmenin her iki ülkenin de menfaatine olacağını ifade etti.

Romanya Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Atilla Korodi de Aralık 2011’de iki ülke arasında ortaklık anlaşması imzalandığını anımsatarak, bu stratejik ortaklığa büyük önem verdiklerini söyledi.

İki yıl öncesine kadar kendisinin de Romanya’da çevre bakanı olduğunu dile getiren Korodi, "Türkiye’nin çevre hususunda gösterdiği gayretin farkındayım ve gayet iyi anlıyorum. Ben de bu konuda çalışmalarda bulundum" dedi.
 

Ziyarette, Romanya Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkan Vekili Marius Rogın, Romanya’nın  Ankara  Büyükelçisi Rodu Onofeı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Ercan Tıraş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Cengiz Baykara da hazır bulundu.
 

AA


Geri Dön