29 / 04 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın MoTAT projesi İZAYDAŞ’ta test edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın MoTAT projesi İZAYDAŞ’ta test edildi!

İZAYDAŞ, MoTAT projesi için pilot uygulamaya ev sahipliği yaptı. Uygulanacak sistemle atık üreticisi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve atığı teslim alacak firmalar, atık sevkiyatının her aşamasını takip edebilecek




Atık yönetiminde Türkiye’nin lider kuruluşu İZAYDAŞ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “MoTAT” projesi için pilot uygulamaya ev sahipliği yaptı. Ülke genelinde uygulanacak sistemle atık üreticisi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve atığı teslim alacak lisanslı firmalar, atık sevkiyatının her aşamasını kolaylıkla takip edebilecek.


TEHLİKELİ ATIKLARA SIKI TAKİP


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, atık taşıma sürecinin çevrimiçi olarak izlenmesini sağlayacak Mobil Tehlikeli Atık Takip (MoTAT) işleminin ve lisanslı geri kazanım ve bertaraf tesislerince kullanılmakta olan Kütle Denge Sisteminin (KDS) bakım, onarım ve entegrasyonunun sağlanması amacıyla “MoTAT Sistemi ve KDS Bakım ve Entegrasyon Projesi” hazırladı.


İZAYDAŞ’TA PİLOT UYGULAMA


Projenin test edilmesi amacıyla İZAYDAŞ Tesislerinde pilot bir çalışma gerçekleştirildi. Pilot çalışma için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden 13 kişilik heyet ile Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, şirket yöneticileri ve proje yürütücüsü firma temsilcileri İZAYDAŞ’ta bir araya geldi.


MoTAT uygulaması için İZAYDAŞ Derince Şubesi’ndeki Atık Kabul Tesisinden, Solaklar Tesisine atık sevkiyatı gerçekleştirilerek MOTAT sistemi üzerinden takip ile sistemin işleyişi test edildi. Taşıma sırasında aracın nerde olduğu hangi atığı taşıdığı, miktarının ne kadar olduğu, hangi güzergâhı izlediği ve ne zaman tesise teslim ettiği izlendi.



SİSTEM NASIL İŞLİYOR


MoTAT, her taşıma işlemine ilişkin bilgilerin kaynağında kayıt altına alınmasını, yüklü araçların seyir halindeyken takip edilmesini ve bu şekilde atık taşıma işlemlerinin etkin izlenmesi ve denetlenmesini hedefliyor. Sistem kapsamında, atık taşıma firmaları ve araçlarının lisansları çevrimiçi olarak kayıt altına alınacak. Atık taşıma sırasında araçta bulunması zorunlu olan Ulusal Atık Takip Formu (UATF) bilgileri mobil cihazlar kullanılarak sisteme girilecek. Yüklü araçlar seyir halindeyken takip edilecek. Kayıt altına alınan UATF bilgileri lisanslı geri kazanım veya bertaraf tesislerince denetlenerek onaylanacak.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön