Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın projeleri devam ediyor!
Ekonomik ve sosyal kalkınma ile çevrenin korunmasının birbirinden ayrılmaz bir bütün. Hepimizin doğayı koruma ve kullanma dengesi içerisinde bir büyüme anlayışına sahip olması gerekiyor.
Ekonomik ve sosyal kalkınma ile çevrenin korunmasının birbirinden ayrılmaz bir bütün. Hepimizin doğayı koruma ve kullanma dengesi içerisinde bir büyüme anlayışına sahip olması gerekiyor. Çünkü çevre de insan için üretim kadar vazgeçilmez bir nimet ve çevrenin korunması mutlak surette hepimizin birinci önceliği olmalı. Küresel bilinç oluşturma noktasında “5 Haziran Dünya Çevre Günü” çok büyük önem taşıyor.
Biz bu açıdan az zamanda çok uzun bir yol aldık. Ortaya çıkan veriler de bunun en önemli kanıtı. Bakanlığımızın, çevre ile ilgili faaliyetleri hakkında bazı bilgiler vermek isterim. 2002 yılında 145 atıksu arıtma tesisiyle 248 belediyeye hizmet verilirken, bugün 597 atıksu arıtma tesisiyle 478 belediyeye hizmet verilmektedir. Belediye nüfusunun yüzde 35’inin atıksuyu arıtılmaktayken, bugün bu oran yüzde 77’ye ulaşmıştır. Ama hedefimiz 2023 yılı itibarıyla bu oranın yüzde 100’e çıkarılmasıdır. 2002′de böyle bir uygulama yokken bugün ülkemizde 10 bin metreküp/gün üzerinde atıksu deşarjı yapan tüm işletmeler online izlenmektedir. Ayrıca, atıksu arıtma tesislerinin elektrik giderlerinin yüzde 50′si Bakanlığımızca karşılanmaktadır. Bu kapsamda 2011, 2012, 2013 ve 2014′de toplam yaklaşık 111 milyon lira enerji teşviki verilmiştir.
Geçmişte çevre konusunda insanımızın nelere maruz bırakıldığını hep beraber müşahade ettik. Ama artık patlayan çöp yığınlarından katı atık düzenli depolama sahalarına geçilmiştir. 2002′de 15 düzenli depolama tesisi bulunurken, bugün açılmış olan tesislerle beraber toplamda 80 düzenli depolama tesisiyle 1078 belediyede 48,5 milyon kişiye hizmet verilecektir. 2023′e kadar düzensiz katı atık depolama sahalarının tümü rehabilite edilecektir.
Bugün itibarıyla atık yönetimi konusunda faaliyet gösteren Bakanlığımızca lisanslandırılan 2110 geri kazanım tesisinde 60 bin kişi istihdam edilmiş ve ekonomiye yaklaşık 2,5 milyar TL ekonomik katkı sağlanmıştır. 2023 yılında 100 bin istihdam ve ekonomiye yaklaşık 6 milyar TL ekonomik katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Bugün gururla ifade ediyorum ki Türkiye bugün itibariyle, temiz denizlerimizin göstergesi olan Mavi Bayrak sıralamasında İspanya’nın ardından dünya ikincisi. Mavi Bayraklı plaj sayımız 2003 yılında 271 iken bugün 436′ya ulaşmıştır. Plajların yanında 2015 yılında 22 marinamız ve 14 yatımız da Mavi Bayrak almaya hak kazanmıştır.
Bizim için hava, su, deniz veya gürültü kirliliği fark etmez. Her türlü kirlilik bizim hedefimizdir, düşmanımızdır. Bunlarla etkin bir şekilde mücadele etmek boynumuzun borcudur. Çünkü gelecek bize emanet.