29 / 04 / 2024

Çevre ve Şehircilik Burdur Müdürlüğü'ne Budapeşte'de eğitim!

Çevre ve Şehircilik Burdur Müdürlüğü'ne Budapeşte'de eğitim!

Çevre ve Şehircilik Burdur İl Müdürlüğü çalışanları Budapeşte IX. Kerület Bölgesi Frencvaros Belediyesi'nce verilen eğitim çalışmasına iştirak etti.



Çevre ve Şehircilik Burdur İl Müdürlüğü çalışanları hazırladıkları "Kentsel dönüşüm/yenileme uygulamalarında katılımın AB düzeyinde incelenmesi projesi" kapsamında Budapeşte IX. Kerület Bölgesi Frencvaros Belediyesi'nce verilen eğitim çalışmasına iştirak ettiler; 


PROJENİN ADI: Kentsel Dönüşüm/Yenileme Uygulamalarında Katılımın AB Düzeyinde İncelenmesi 


PROJENİN KONUSU VE AMACI: Bu proje ile Avrupa Birliği ülkelerinde Sürdürülebilir Sosyal Çevrenin Geliştirilmesini hedefleyen başarılı kentsel dönüşüm ve yenileme uygulamalarında sürecin tüm paydaşlarının katılımının hangi metot ve araçlar kullanılarak sağlandığının incelenerek öğrenilmesi amaçlanmıştır.


PROJEYİ DESTEKLEYEN KURUMLAR: T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına bağlı Ulusal Ajansın KA1 altında yer alan Bireylerin Öğrenme Hareketliliği kapsamında bulunan projemiz yaklaşık 2 aylık süreçte hazırlanmıştır. Projemiz içerik değerlendirmesi sonucunda 83.5 puan almıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Programı kapsamında ayırmış olduğu ödenek ile uygulanmaya hak kazanmıştır. Projenin 24.984,00 Avroluk bütçesi ile tüm katılımcıların seyahat, iaşe, ibade ve yaygınlaştırma faaliyetleri gerçekleştirilecektir. 


EĞİTİM ALAN KİŞİLER: Sümeyra ÇATAL, Serçin BERİTAN FOTO, Arzu AKTÜRK, Bekir GÜLER, Nurcan SÖYLEMEZ, Yasemin UYSAL ÇÖGMEN, Ayhan KABAY, Tülay KARA, Zeliha İlkay İŞGÜDER, Musa KOYUNCU, Engin ÖGETÜRK, Ali ZEREN. 


PROJE İNCELEME ALANI: Budapeşte Macaristan'ın 1.8 milyon nüfusa sahip başkentidir. 23 adet alt bölgeye sahiptir. Proje kapsamındaki inceleme alanı bu bölgelerden IX. Kerület Bölgesi Frencvaros Belediyesi'dir. Frene varos Belediyesi yaklaşık 60000 nüfusa sahiptir. 


EĞİTİM VEREN KİŞİLER: Szücs BALAZS- IX. Kerület Bölgesi Frencvaros Belediyesi Baş Mimar- Mühendisi 


EĞİTİM DEĞERLENDİRMESİ: Sovyetler Birliği Döneminden kalma yapılar çoğunlukta olup yeni binalar onları model alarak düzenlenmiştir. Dönüşüme/yenilemeye konu olan yapılar Belediye mülkiyetindedir. Finansal kaynağı Avrupa Birliği fonları olan yenileme alanında fiziksel ve sosyal yapıyı geliştirmek amacıyla projeler uygulanmıştır. Proje alanlarında yapılar yola ve birbirine bitişik nizamda olup binaların iç avlusu belediye tarafından sadece orada yaşayanların kullanımına açık yeşil alan olarak düzenlenmiştir. Yenilenemeyecek durumdaki yapılar yıkılarak yeşil alan olarak düzenlenmiştir. Böylece çevresindeki yapılara değer kazandırılarak satılmış ve Belediyenin finansal kazancı artmıştır. Bu çalışmalarla yeşil alanlar bölgenin %35' ini oluşturmaktadır. Projeler düzenlenirken halkla iletişim kurmak için sosyologların- psikologların bulunduğu şirketlerle çalışılmaktadır. Çocuk, yaşlı, kadın, engelli gibi her kesime hitap eden fonksiyonları içeren projeler planlanmaktadır. Projelerin uygulanabilir olması ön plandadır. Düzenlemeler kapsamında Frene meydanı pilot bölge olarak belirlenmiştir. 


Halkın katılımını sağlamak amacıyla forumlar düzenlenmiştir. Anketler düzenlenip öneri sandıkları oluşturularak bölgenin görülebilir yerlerine konularak afişler hazırlanmış, internet duyuruları yapılmıştır. Halkın fikirleri doğrultusunda ödüllü proje yarışması düzenlenmiş sonucunda alana en uygun proje uygulanmıştır. 


Ayrıca IX. Kerület Bölgesi Frencvaros Belediyesi Uluslararası Gayrimenkul Federasyonu (FIABCI) tarafından her yıl Dünyadaki gayrimenkul geliştirme projelerinden çalışma konsepti, mimari ve inşaat, komisyonculuk, yönetim, çevresel etki ve yerleşime katkı alanında en iyilerin belirlendiği Meslek Oscar Ödülü olarak da anılan FIABCI Prix Excellence 2016 büyük ödülü ' Şehir Geliştirme' kategorisindeki ödülün sahibi oldu. 


Burdur Gazetesi


Geri Dön