03 / 05 / 2024

Çevrecilerden bankalara `Ilısu için kredi vermeyin' çağrısı

Çevrecilerden bankalara `Ilısu için kredi vermeyin' çağrısı

Çevreciler, bankalardan bu projeye kredi vermemelerini istedi



Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Ilısu baraj projesinin hayata geçirilmesi için gerekli krediyi aralarında Garanti Bankası, Halkbank ve Akbank'ın da bulunduğu yerli bankalardan temin etmeye çalıştığını belirterek, bankalardan bu projeye kredi vermemelerini istedi

İki bankaya konuyla ilgili mektup yazdıklarını, henüz bankalardan hiçbir açıklama yapılmadığını vurgulayan Eken şöyle dedi:
"Önce Dünya Bankası, ardından da Avrupa'daki yatırım bankaları doğaya ciddi zararlar verecek olan bu projeden çekilmişlerdir. Bu durum, Hasankeyf ve Dicle Vadisi'nin Bakan Eroğlu'nun iddia ettiği gibi korunamayacağının en somut kanıtıdır. "

İnşaat kış sonu başlıyor
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, geçen hafta Ilısu Barajı'nın yapımıyla ilgili kredi eksiğinin üç Türk bankasından sağlandığını belirterek görüşmelerin devam ettiğini söylemişti.
Eroğlu, "Zaten kredide az bir eksik vardı. Kredi verecek üç devlet maalesef kaypaklık yaptı, sözlerinde durmadılar. Biz bunu öz kaynakla yapacaktık. İnşaat kış çıkar çıkmaz başlayacak. Hasankeyf'i de kurtaracağız. Öyle bir kurtaracağız ki çok önemli bir cazibe merkezi haline gelecek. Proje için yabancı konsorsiyumun sağlayacağı kredi 300-350 milyon dolar ihracat kredisiydi. Geri kalan zaten vardı. Kredi eksiğini üç tane bankadan buldular" demişti.

`Çevreyi koruyacağız' sözü
Dünya Bankası ve Avrupa bankalarının projenin içinde olmaları nedeniyle 1.5 yıl önce projeye girdiklerini belirten üç Türk bankasından birinin yetkilisi şöyle dedi:
"Biz projenin finansmanında yabancıların ve Dünya Bankası'nın yer alması, çevre açısından da bütün kriterlerin yerine getirileceği koşuluyla bu işe girdik. İşin başında krediyi verdik, para Hazine'ye gitti. Devlete verdiğimiz bir akit ve söz var. Bu iş şu haliyle çok sıkıntılı ve zor oldu. Ama artık yapılabilecek birşey yok." Yetkili  çevreci kuruluşların ve kamuoyunun tepkisini anladıklarını da belirtti.
Diğer bir bankanın yöneticisi de benzer hassasiyetlere dikkat çekti ve "devlete söz verildi" dedi.
Serhat Oğuz-Kadife Şahin/Milliyet


Geri Dön