02 / 05 / 2024

Çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı nedir?

Çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı nedir?

Herhangi bir projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olan ÇED'de proje ile ilgili bir karara varılıyor. Peki çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı nedir?



Çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı nedir?

Çevresel etki değerlendirmesi kısaca ÇED; herhangi bir projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak tanımlanıyor.


Bu süreç içerisinde proje ile ilgili bir karara varılıyor. Bu karar çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı veya çevresel etki değerlendirmesi olumsuz kararı oluyor. Peki, çevresel etki değerlendirmesi olumlu kararı nedir?


Çevresel etki değerlendirmesi olumlu veya çevresel etki değerlendirmesi olumsuz kararı

MADDE 14 – (1) Komisyon tarafından incelenerek son şekli verilen ÇED Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere uygun araçlarla on gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de değerlendirilir. Bakanlık halktan gelen görüşler doğrultusunda rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Gerekli çalışmaların yapılmasını müteakip Bakanlıkça nihai ÇED Raporunun Bakanlığa sunulması istenir. Nihai ÇED Raporu, Nihai ÇED Raporu ve eklerinin taahhüdü altında olduğunu belirten taahhüt yazısı ve noter onaylı imza sirküleri beş iş günü içerisinde Bakanlığa sunulur. Kamu kurum ve kuruluşlarından imza sirküleri istenmez.


(2) Birinci fıkrada belirtilen belgeler öngörülen süre içinde gerekçesi belirtilmeden sunulmaz ise nihai ÇED Raporu ve başvuru geçersiz sayılır.


(3) Bakanlık tarafından; sunulan nihai ÇED Raporlarının komisyon üye sayısı kadar çoğaltılması istenir. Çoğaltılan nihai ÇED Raporları on iş günü içerisinde Bakanlığa sunulur. Bakanlık, Komisyonun rapor hakkındaki çalışmaları ve halkın görüşlerini dikkate alarak proje için "ÇED Olumlu" ya da "ÇED Olumsuz" kararını on iş günü içinde verir, bu kararı komisyon üyelerine bildirir. Bakanlık ve Valilik, alınan kararı uygun araçlarla halka duyurur.


(4) "ÇED Olumlu" kararı verilen proje için yedi yıl içinde mücbir bir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmaması durumunda "ÇED Olumlu" kararı geçersiz sayılır.


(5) "ÇED Olumsuz" kararı verilen projeler için "ÇED Olumsuz" kararı verilmesine neden olan şartlarda değişiklik olması durumunda yeniden başvuruda bulunulabilir.


ÇED nedir?


Geri Dön