30 / 04 / 2024

ÇED nedir?

ÇED nedir?

Herhangi bir projenin tasarım aşamasında ortaya çıkabilecek olumsuz durumları önceden görsüp önlemlerin alınmasını sağlayan ÇED nedir, detayları...



ÇED nedir?

Çevresel Etki Değerlendirme uygulamasının kısaltması olan ÇED, herhangi bir projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreçtir. ÇED nedir sorusunun yanıtı ise şu şekilde; ÇED, yeni proje ve gelişmelerin çevredeki sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesidir.


ÇED, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlama amacını güder. Bu amaç doğrultusunda, ÇED projelerden kaynaklanabilecek çevresel etkileri net bir şekilde gösterir.


ÇED nedir sorusunu yanıtladıktan sonra ÇED raporu nedir sorusuna açıklık getirelim:

ÇED raporu; projelerin çevre üzerinde yapabilecekleri bütün etkilerin belirlenerek değerlendirilmesi ve tespit edilen olumsuz etkilerin önlenmesi için gerçekleştirilecek esasları düzenleyen rapordur.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com 


Geri Dön