30 / 04 / 2024

ÇED raporunda halkın katılımı nedir?

ÇED raporunda halkın katılımı nedir?

ÇED; yapılması planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile sona eren süreç olarak tanımlanıyor. Peki, ÇED raporunda halkın katılımı nedir?



ÇED raporunda halkın katılımı nedir?

Ekonomik ve sosyal gelişmeye engel  olmaksızın,  çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında koruyarak, yeni proje ve gelişmelerin; çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini, ilgili tüm tarafların görüş, kaygı ve önerilerini de dikkate alarak işletme öncesi, işletme sırası ve işletme sonrasında içine alarak değerlendirilmesinin, izlenmesinin ve denetlenmesinin yapıldığı sürece ÇED süreci deniyor. 


Bu süreç; kendi başına bir karar verme süreci değil;  karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. ÇED süreci bitmeden firmalar proje yapımına başlayamıyor. Projeye başlayan firmalar için cezai yaptırımlar söz konusu oluyor.


Projelerle ve gelişmelerle ilgili karar vericilerin daha bütünsel, yani karara etkiyecek birden fazla faktörü göz önüne alır bir şekilde daha sağlıklı karar vermelerini sağlamak için, onlara projelerden kaynaklanabilecek çevresel etkileri net bir şekilde göstermek ÇED'in görevi arasında yer alıyor. Peki, ÇED raporunda halkın katılımı nedir?


Halkın katılımı toplantısı!

Kapsam ve özel format belirlenmesinden önce halkı proje hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere yapılan toplantı olarak karşımıza çıkıyor. 


Toplantının yeri, tarihi ve saati en az 10 gün öncesinden, yerel ve ulusal yayım yapan gazetelerde ilan ediliyor. 


Toplantı Çevre ve Şehircilik İl Müdürünün veya görevlendireceği bir yetkilinin başkanlığında yapılıyor.  Toplantı tutanağı, bir sureti Valilikte kalmak üzere Bakanlığa gönderiliyor. Komisyon üyeleri kendilerine iletilen tarihe göre halkın katılımı toplantısına katılabiliyor. Halkın katılımı toplantısı çalışmaları ile ilgili sekretarya hizmeti, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. 


ÇED raporu nereden nasıl alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön