22 / 05 / 2024

çed raporunda halk kararı

çed raporunda halk kararı

ÇED; yapılması planlanan projenin çevresel etki değerlendirmesinin yapılması için başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile sona eren süreç olarak tanımlanıyor. Peki, ÇED raporunda halkın katılımı nedir?

Kanal İstanbul hangi alanları nasıl etkileyecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asrın projesi diyerek tanıttığı Kanal İstanbul gündemden düşmüyor. Projeye ilişkin Ocak 2020 tarihli Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş. tarafından hazırlanan ÇED raporunda önemli veriler yer alıyor...

Gülizar Biçer Karaca'dan Kanal İstanbul açıklaması!

İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun tarihi eser ve sit alanını içeren itirazlarının Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunda yer almadığı belirtildi.

İstanbul Valiliği'nden Kanal İstanbul itirazları hakkında açıklama!

Kanal İstanbul projesini ÇED raporuna olumlu kararı verilmesinin ardından, vatandaşlar il müdürlüklerinde karara itiraz etmek için dilekçe yazmıştı. Dilekçeleri inceleyen İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, itiraz konularının ÇED raporunda değerlendirdiğini belirtti...

Kanal İstanbul'a en büyük gelir gayrimenkulden!

Kanal İstanbul'un ÇED raporunda, yapılan finansal fizibilite çalışmasına konu olan gelir ve gider kalemleri sıralandı. Verilere göre, Kanal İstanbul en büyük kazancı gayrimenkulden sağlayacak.

Kanal İstanbul'un ÇED raporunda 200 akademisyen imzası!

Çınar Mühendislik Müşavirlik AŞ Onursal Başkanı Hacıömeroğlu, Kanal İstanbul'un ÇED raporuyla ilgili "Mühendis ve uzmanlardan oluşan 20 kişilik ekip, 33 bilim dalında 200'e yakın akademisyenle çalışarak 1590 sayfalık rapor hazırladı." açıklamasında bulundu.

Kanal İstanbul'un ÇED raporunda Montrö tespitleri!

Kanal İstanbul’un Montrö Anlaşması’nı tartışmaya açacağı iddia edilirken ÇED raporunda Boğazlar Kanunu ve Montrö Kapsamında Yapılacak İşler Başlığı altında açıklamalarda bulunuldu.

İstanbul Havalimanı inşasının ÇED raporu mecliste!

İstanbul Havalimanı'nın inşasından önce projenin ÇED raporunda yer alan bazı hususlarla ilgili gerekli çalışmaların yapılıp yapılmadığı meclis gündemine taşındı. CHPli Akar, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

İstanbul’da hava kirliliğinin nedeni yükselen inşaatlar!

İstanbul Kocaeli arasında yapılması planlanan otoyolunun nihai ÇED raporunda, İstanbul’da yükselen inşaatların kirliliğe sebep olduğu belirtildi.

İzmir İstinye Park AVM'de ÇED süreci uzayacak!

Kamuoyunda sayısız tartışmaya yol açan ve yargıya taşınan AVM proje için yeniden başlayan ÇED sürecinde bu sefer son kararı İzmir halkı verecek.

İzmir Aliağa'daki termik santralin ÇED onayı hukuka aykırı mı?

Yöre halkının tepkiyle karşıladığı ve iptali için mücadele ettiği İzmir Aliağa'daki termik santral için Bakanlığın verdiği 'ÇED olumlu' kararı mahkeme tarafından hukuka aykırı bulundu

İzmir Karaburun'da ÇED toplantısı yapılamadı!

İzmir'in Karaburun'da yeni balık çiftliği yapılmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı. “ÇED bilgilendirme toplantısı”na yöre halkı izin vermedi

Artvin Cerattepe ÇED raporu davasında bugün karar verilecek!

Artvin Cerattepe'de maden çıkarılmasına ilişkin ÇED raporuna iptal davasında bugün karar bekleniyor. Yeşil Artvin Derneği’nin kentte dağıttığı bildiride, “Duruşmaya bütün halkımızı davet ediyoruz” denilerek, araç bulamayanlara ücretsiz ulaşım sağlanacağı belirtildi.

Bursa Kömürlü Termik Santral projesinin ikinci ÇED kararı onaylandı!

Bursa şehir merkezinde kurulmak istenen kömürlü termik santral projesinin ikinci ÇED olumlu kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı. Bunu üzerine halk ve sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi.

çed raporunda halk kararı Haberi

çed raporunda halk kararı

ÇED raporunda halkın katılımı nedir?

Ekonomik ve sosyal gelişmeye engel  olmaksızın,  çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında koruyarak, yeni proje ve gelişmelerin; çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini, ilgili tüm tarafların görüş, kaygı ve önerilerini de dikkate alarak işletme öncesi, işletme sırası ve işletme sonrasında içine alarak değerlendirilmesinin, izlenmesinin ve denetlenmesinin yapıldığı sürece ÇED süreci deniyor. 


Bu süreç; kendi başına bir karar verme süreci değil;  karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. ÇED süreci bitmeden firmalar proje yapımına başlayamıyor. Projeye başlayan firmalar için cezai yaptırımlar söz konusu oluyor.


Projelerle ve gelişmelerle ilgili karar vericilerin daha bütünsel, yani karara etkiyecek birden fazla faktörü göz önüne alır bir şekilde daha sağlıklı karar...