29 / 04 / 2024

Gülizar Biçer Karaca'dan Kanal İstanbul açıklaması!

Gülizar Biçer Karaca'dan Kanal İstanbul açıklaması!

İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun tarihi eser ve sit alanını içeren itirazlarının Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunda yer almadığı belirtildi.



Çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul ile ilgili tartışmalı ÇED raporunda tarihi eser ve sit alanlarına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı koruma kurullarının uyarı yazılarının sümen altı edildiği iddia edildi.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun tarihi eser ve sit alanını içeren itirazlarının ÇED raporunda yer almadığı, bu kapsamda raporda değişiklik yapılmasının talep edildiği bildirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “ÇED raporunda projeyle ilgili olumsuz görüş içeren kurum yazışmalarının saklanması, ‘ÇED Olumlu’ kararını hukuken sakatlamaktadır” diye konuştu.

İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 11 Aralık 2019 tarihinde yaptığı toplantıya ilişkin yazıda, Arnavutköy, Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir, Eyüpsultan ilçelerinde kalan Kanal İstanbul projesi ÇED raporuna esas olmak üzere daha önce alınan kararların projeyi yürüten idareler tarafından yerine getirilmesi ve ÇED raporuna eklenmesinin sağlanması gerektiği belirtildi. Yazıda, kurulun aldığı kararlar kapsamında verilen hükümlerin tümünün yerine getirilmesi, sit alanlarıyla ilgili eksikliklerin giderilmesi gerektiği de kayıt altına alındı. Yazıda, ayrıca İstanbul 1 Numaralı Koruma Bölge Kurulu’nun yazısında tescilli kültür varlıkları ve koruma alanlarının ÇED raporuna işlenmesi gerektiği ve tüm alanlarda yapılacak her türlü fiziki ve inşaat uygulaması öncesinde kurulun görüşünün alınması gerektiği de belirtildi.

‘ÇED DE SAKLANMIŞ’

CHP’li Karaca, nihai ÇED raporu incelendiğinde İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Kanal İstanbul’la ilgili görüşlerine uygun eksikliklerin tamamlanmadığı ve yanlışların giderilmediğini belirtti. Karaca, “ÇED sürecinde bu hususların değerlendirilmemesi, dahası ÇED raporunda projeyle ilgili olumsuz görüş içeren kurum yazışmalarının saklanması, ÇED olumlu kararını hukuken sakatlamaktadır. Bu kapsamda kararın derhal iptal edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Kanal İstanbul çağrısı!


Geri Dön