29 / 04 / 2024

Gülizar Biçer Karaca'dan deprem vergisi önergesi!

Gülizar Biçer Karaca'dan deprem vergisi önergesi!

TBMM’de 5 partinin ortak deprem araştırma önergesi hakkında söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 1999 depreminde zaman aşımı uygulanan ya da cezaların ertelendiği davaların peşini bırakmayacaklarını belirtti.



Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grubu bulunan AKP, MHP, CHP, İYİ Parti ve HDP dün ortaklaşa depremde alınması gereken önlemlerle ilgili Meclis Araştırması önergesi sundu.

Sözcü'de yer alan habere göre; önerge üzerine söz alan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 1999 depremi sonrasında müteahhitlerden hesap sorulurken bazı davaların zaman aşımı sebebiyle düştüğünü bazı davalarda ise verilen cezaların ertelendiğini dile getirerek, “Ortaya cezasızlık çıktı. Umarım kurulacak komisyon sanıkları cezasız bırakan, depremde zarar görenlerin bir kez daha canını yakan bu anlayışın araştırılmasına vesile olur” dedi.

DÜZCE VE YALOVA'DAKİ DAVALARI HATIRLATTI

Doğal afetlere karşı tedbir alınmamasını insanın yaşam hakkını elinden almak olarak belirten Karaca, “1999 yılında 11 yurttaşımızın hayatını kaybettiği Düzce Ömür Hastanesi’ndeki dava, 36 kişinin hayatını kaybettiği Düzce Ersoy Apartmanı, 98 kişinin hayatını kaybettiği Yalova Ceylankent Sitesi, 58 kişinin hayatını kaybettiği Kocaeli Ubay Apartmanı gibi davalarda ya zaman aşımına uğrandı ya da cezalar ertelendi. Yani cezasızlık ortaya çıktı” diye konuştu. 

Komisyonun deprem vergilerinin nereye harcandığını da araştırmasını talep eden Karaca, “Deprem vergilerini sorduğumuzda ‘otoyollara harcadık' dediler. Karadeniz'deki çevre yolunda yaşanan sel felaketinde vatandaşlarımızın yaşam hakkı elinden alındı. Bunlar o parayla yapılan otoyollardır” dedi. 

“İMAR RANTINI DA ARAŞTIRSIN”

Karaca, sözlerine şöyle devam etti:

“Yine CHP olarak 2018 yılında imar rantına ‘evet' diyen o yasada şöyle bir gerekçeniz vardı, dendi ki: ‘İmar affından gelen paraları, depremde binaların güçlendirilmesi ve depreme dayanaklı hâle getirilmesi için kullanacağız'. Bunun için 23,5 milyar lira para topladınız. Bu paranın da depremde kullanılıp kullanılmadığını, eğer kullanılmamış ise bu harcanan paraların yerine harcanmamasından dolayı sorumluların kimler olduğunu da lütfen araştırın isteriz”

CHP'li Alpay Antmen'den 'deprem vergileri kaldırılsın' teklifi! 


Geri Dön