02 / 05 / 2024

İzmir Karaburun'da ÇED toplantısı yapılamadı!

İzmir Karaburun'da ÇED toplantısı yapılamadı!

İzmir'in Karaburun'da yeni balık çiftliği yapılmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı. “ÇED bilgilendirme toplantısı”na yöre halkı izin vermedi



İzmir'in Karaburun ilçesinde Agromey A.Ş. tarafından 3 milyon 870 bin metrekare alanı kapsayacak alanda 3 yeni balık çiftliği yapılmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı. Süreç kapsamında dün firma ve bakanlık yetkilileri, ‘bölgede yaşayan halkı bilgilendirme’ gerekçesiyle Ambareski Mahallesi'nde bir toplantı yapmak istedi. Karaburun Belediyesi, Karaburun Kent Konseyi, ilçedeki demokratik kitle örgütlerinin üyeleri ve yöre halkı balık çiftliği yapılmasına karşı çıktı. Jandarma ve polisin yöre halkına karşı önlem aldığı mahallede yağmura rağmen toplanan kalabalık, bilgilendirme toplantısına izin vermeyince firma yetkilileri ve bakanlık görevlileri toplantı yapamadan mahalleden ayrılmak zorunda kaldı.


‘Denizden rant çıkmaz balık çıkar’

Mahallede toplanan kalabalık üzerinde, “Denizden rant çıkmaz denizden yaşam çıkar”, “Çiftlik zehri değil deniz kokusu istiyoruz”, “Denizler balıkların Karaburun çocukların”, “Agromey korkma gı! Biz Karaburun” ve “Al çiftliğini git gari” yazılı dövizler taşıdı. Bir süre sonra, firma ve bakanlık yetkilileri toplantının yapılamayacağını anlayınca kahvehanedekilerin de tepkisi üzerine jandarma eşliğinde bölgeden ayrıldı.


‘Halk istemezse yapamazlar’

Avukat Şehrazat Mercan, bölge sakinlerinin istememesi durumunda balık çiftliklerinin kurulamayacağını belirterek, “Bu birliği sürdürmemiz lazım. Halk isterse bunu yaptırmaz” diye konuştu.


Karaburun Kent Konseyi Doğa Koruma Çalışma Grubu Konseyi Başkanı İpar Buğra Dilli ise, “Yarımadadaki bu talana karşı halk isyan etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri toplantının yapılıp yapılamadığına dair tutanağı hazırlayıp İzmir'e doğru yola çıkmış. Biz de kendi tutanağımızı tutacağız. Bakanlığa göndereceğiz. Dileriz ki buradaki çığlığı bakanlık duyar” dedi.



Birgün


Geri Dön