28 / 04 / 2024

Cezayir'deki Keçiova Camisi açıldı!

Cezayir'deki Keçiova Camisi açıldı!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) restore ettirdiği Cezayir'in bağımsızlık sembollerinden tarihi Keçiova Camisi açıldı. 



Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;Keçiova Camisi'nin açılışını  Cezayir Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika gerçekleştirdi. 

Osmanlı mirası Keçiova Camisi, Buteflika, başkent Cezayir'de Barbaros Hayreddin Paşa tarafından inşa ettirildi. Caminin açılışı restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapıldı.

Keçiova Camisi'nin açılışına Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mehmet Poro ve TİKA Koordinatörü Can Özdemir'in yanı sıra Cezayir hükümetinden bazı bakanlar ve diğer üst düzey yetkililer katıldı.
 
TİKA tarafından hazırlanan "Keçiova Camisi Restorasyon Projesi" başlıklı, restorasyonun başlangıcından bitimine kadar geçen süreci özetleyen kısa tanıtım filmi, cami içine kurulan dev ekranda gösterildi.


- Restorasyon süreci

2013 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cezayir ziyaretinde Başbakan Abdulmalik Sellal ile yaptığı görüşmede, Cezayir'deki Türk-Osmanlı dönemine ait bazı tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına Türkiye'nin de katkıda bulunması konusunda mutabık kalınmıştı.

Bu mutabakat çerçevesince ilk halinden bugüne yalnızca kitabesi kalan Keçiova Camisi'nin restorasyonuyla ilgili Cezayir Konut ve Şehircilik Bakanlığı ile TİKA arasında 26 Eylül 2013'te protokol imzalanarak, proje hazırlama ve onay süreçlerinin tamamlanmasıyla 10 Eylül 2014'te gerçekleşen yer teslimi ile caminin restorasyon çalışmalarına başlanmıştı.
 


Geri Dön