13 / 05 / 2024

Cezayir’e dev tekstil kompleksi geliyor!

Cezayir’e dev tekstil kompleksi geliyor!

Türkiye ve Cezayir ortaklığı ile kurulan TAYAL SPA’nın Cezayir’de hayata geçireceği Organize Tekstil Sanayi Bölgesi, Avrupa ve Doğu Akdeniz havzasının en büyük tekstil üretim tesisi olacak.



Türkiye ve Mısır'daki üretim tesislerinde Levi's, Tommy Hilfiger, M&S, Zara, Lacoste, Uniqlo gibi dünyaca ünlü markalara ihracat yapan Tay Group ve Cezayir devleti ortaklığa gidiyor. Ortaklıkla, Cezayir'in Relizane Vilayeti Sdi Khettap endüstri bölgesinde kurulan TAYAL SPA, Avrupa ve Doğu Akdeniz havzasının en büyük tekstil üretim tesisi kurulacak. Organize Tekstil Sanayi Bölgesi'nin temel atma töreninde konuşan Tay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, kurulacak tekstil kampüsünün Cezayir'de referans oluşturacağına dikkat çekerek, sanayici ve yatırımcı olarak Cezayir'de tekstil ve giyim sektörünün yeniden dinamizm kazanmasını ve yabancı pazarlara açılmasını hedeflediklerini kaydetti. 10 yıllık proje üç ana etap yatırım şeklinde gerçekleştirilecek. Toplamda 250 hektar arazi üzerine kurulacak tekstil sanayi sitesinin ilk etabı 8 üniteden oluşacak. 2018 sonunda tamamlanacak olan ilk etapta 10 bin kişiye; 10 sene içerisinde kademeli olarak toplamda 25 bin kişiye istihdam yaratılacak.


300 MİLYON DOLARLIK KATKI

Cezayir bugün tekstil ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını ithal ediyor. Tekstil kampüsünün ilk etabı tamamlandığında yılda 30 milyon metre denim kumaş, 15 milyon metre gabardin ve gömleklik kumaş, 5 bin ton örme kumaş, 30 milyon adet giysi üretimi gerçekleştirmeyi hedefleyen TAYAL SPA, bu sayede Cezayir ekonomisine yıllık 300 milyon dolarlık bir katkı sağlamış olacak.


2016 SONUNDA İLK ÜRETİME BAŞLARIZ

2016 sonunda üretime de başlamayı planladıklarını söyleyen Toprak, "Amacımız bu projenin ülkedeki tekstil sanayinin gelişimi açısından bir vitrin oluşturmasını sağlamak. 'Made in Algeria' sloganı ile Cezayir malı ürünlerini dünya pazarlarına sunmayı istiyoruz" diye konuştu. Toprak, Afirka'nın Türkiye'den öğreneceği çok şeyi olduğunu dile getirdi.



Sabah 



Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Tekstil sanayiciliğinde 40 yılı geride bırakan Tay Group, sahip olduğu deneyimle Cezayir ekonomisine büyük katkı sağlayacak bir girişimi hayata geçiriyor. 


Tay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, kurulacak tekstil kampüsünün Cezayir’de referans oluşturacağını söylerken, sanayici ve yatırımcı olarak Cezayir’de tekstil ve giyim sektörünün yeniden dinamizm kazanmasını ve yabancı pazarlara açılmasını hedefl ediklerini ifade ediyor. Cezayir’in Relizane Vilayeti Sdi Khettap endüstri bölgesinde Cezayir devletinin ortaklığı ile kurulan TAYAL SPA, toplamda 250 hektar arazi üzerine yayılacak olan Organize Tekstil Sanayi Bölgesi ile Avrupa ve Doğu Akdeniz havzasının en büyük tekstil üretim tesisine imza atıyor. 


Tesis, tekstil ihtiyacının yüzde 90’ı ithal eden Cezayir ekonomisine büyük katkı sağlayacak. 


Cezayir’in bundan 30 yıl öncesinin Türkiye’sini andırdığını ve ülkede yapılacak çok iş olduğunu ifade eden Tay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, TAYAL SPA’nın uluslararası standartlarda üretim yapacağını ve ülkede zenginlik ve istihdam yaratacağını söylüyor. Yatırım aynı zamanda, Cezayir’in yeni kalkınma politikası hedefl erine de cevap veriyor. 


2018 sonunda 10 bin kişiye istihdam 

Cezayir ekonomisinin geleceğini etkileyecek tekstil kampüsünün temel atma töreni geçtiğimiz hafta Cezayir Sanayi ve Madenler Bakanı Abdeslam Bouchouareb ve Tay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak’ın katılımı ile gerçekleşti. 


On yıllık proje 3 ana etap yatırım şeklinde gerçekleştirilecek. Tekstil sanayi sitesinin ilk etabı 8 üniteden oluşacak. 2018 sonunda tamamlanacak olan ilk etapta 10 bin kişiye; 10 sene içerisinde kademeli olarak toplamda 25 bin kişiye istihdam yaratılacak. 


Made in Algeria’yı dünyaya tanıtacak 

Mesut Toprak, projenin altı temel hedefini şöyle sıralıyor: “Tekstil sektöründe maksimum katma değer yaratmak; ekonomide çeşitlilik sağlamak ve tekstil sektörünün ulusal kalkınmadaki payını artırmak; tekstil ithalatı nedeniyle yurtdışına çıkan döviz miktarını azaltmak; sanayi ürünlerinin ihracatını artırmak; tekstil sektöründe teknoloji ve knowhow transferi sağlamak; uluslararası standartlarda üretim gerçekleştirip, 'Made in Algeria' markasını Avrupa ve diğer ülkelerde tanıtmak.” 


Cezayir ekonomisine yıllık 300 milyon dolarlık katkı


Cezayir bugün tekstil ihtiyacının yaklaşık yüzde 90’ını ithal ediyor. Tekstil kampüsünün ilk etabı tamamlandığında yılda 30 milyon metre denim kumaş, 15 milyon metre gabardin ve gömleklik kumaş, 5 bin ton örme kumaş, 30 milyon adet giysi üretimi gerçekleştirmeyi hedefleyen TAYAL SPA, bu sayede Cezayir ekonomisine yıllık 300 milyon dolarlık bir katkı sağlamış olacak. 


Cezayir ekonomisine ilk etapta 300 milyon dolarlık katkısağlanacak. Bu katkının, on yıllık proje tamamlandığında 1 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Bu katkı, ülkenin ithalat bağımlılığını azaltıp, ihracatını artıracak ve Cezayir’in dış ticaret dengesine pozitif etkileyecek. Üretiminin yüzde 40’ı ile Cezayir pazarının talebini karşılayacak, geri kalanı ise ihraç edilecek.


"2016 sonunda ilk üretime başlarız"

Çevreci ve yeşil teknoloji ile inşa edilecek projenin birinci ana etap yatırımı kapsamında, 330 bin metrekare kapalı alan inşaatı, 35 MW’lık enerji üretimi santrali, atık su arıtma tesisleri, kreş, yaklaşık 10 bin metrekare üzerine kurulu 600 kişilik teorik ve pratik okul ve aynı zamanda 40 yılı aşkın deneyim ve know-how’ın transfer edilebileceği geniş ve modern bir Ar-Ge ünitesinin inşaatı başlamış durumda. 2016 yılı sonunda üretime de başlamayı planladıklarını söyleyen Toprak’ın yorumları şöyle: “Amacımız bu projenin ülkedeki tekstil sanayinin gelişimi açısından bir vitrin oluşturmasını sağlamak. Cezayir hükümetine ve kurumlarına yanımızda oldukları için teşekkür ederiz. Cezayir markasını tüm dünyaya tanıtmak ve ‘Made in Algeria’ sloganı ile Cezayir malı ürünlerini dünya pazarlarına sunmayı istiyoruz.


Dünya 


Geri Dön