27 / 04 / 2024

MİT Ankara Gölbaşı'na dev istihbarat kompleksi kuracak!

MİT Ankara Gölbaşı'na dev istihbarat kompleksi kuracak!

Taraf Gazetesi muhabirlerinden Hüseyin Özay'ın haberine göre; Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Ankara Gölbaşı'na yapılması planlanan dev istihbarat kompleksi ve önümüzdeki 3 yıl için 744 milyon TL bütçe ayırdı...



Türkiye’de son dönemde “ajan krizi” ile gündeme gelen Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), önümüzdeki üç yılı adeta yatırım dönemi ilan etti. Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarı olması ile birlikte başlayan reform sürecinde, Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’nde istihbarat köyü oluşturulması için düğmeye basıldı. Bunun için önümüzdeki üç yıllık süreçte, devlet bütçesinden MİT’e yaklaşık 744 milyon liralık kaynak aktarılacak. Sadece 2014 yılında bütçeden MİT’e, 221 milyon liralık yatırım ödeneği verilecek.



1 MİLYAR LİRALIK ÖDENEĞİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ


Devlet bütçesinden aldığı pay ilk kez 1 milyar lirayı aşan MİT’in, rekor ödeneğinin sırrı çözüldü. 2014 yılı bütçesinden 1 milyar 58 milyon liralık ödenek alan MİT’e, 2014 yılı için 221 milyon liralık yatırım ödeneği ayrıldı. Yani, 1 milyar liralık ödeneğin 221 milyon liralık kısmını istihbarat yatırımlar için kullanacak. Ayrıca, MİT’in dev yatırım bütçesi sadece 2014 yılı ile de sınırlı kalmadı. MİT’e, 2015-2016 yıllarında da yatırımlar için önemli tutarda kaynak aktarılması öngörüldü. Üç yıllık bütçe tahminleri dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre MİT’e, 2015’te 248 milyon lira, 2016 yılında da 275 milyon lira yatırım ödeneği aktarılacak. Böylece üç yıllık dönemde toplam 744 milyon liralık yatırım gerçekleştirecek.


İSTİHBARAT KÖYÜ İÇİN KULLANILACAK


Önceki yılların bütçelerinde ise MİT’in yatırımları için aktarılan kaynak tutarı, daha sınırlı tutarlarda gerçekleşmişti. MİT’in, son yıllarda yatırımlar için devlet bütçesinden aldığı milyonlarca liralık kaynağın, istihbarat teşkilatının yeniden yapılandırılmasında kullanıldığı öğrenildi.  Ankara  Gölbaşı’ndaki istihbarat biriminde, teknik takip merkezleri ve yerleşimi birimlerini içeren dev bir kompleks yapılması planlanıyor.


Öte yandan, MİT’in yapacağı yatırımlarla ilgili ilk ipuçlarını Müsteşar Hakan Fidan iki yıl önce gazetelerin Ankara temsilcileri ile yaptığı toplantıda vermişti.


Hakan Fidan, söz konusu toplantıda, hâlen Ankara’nın Yenimahalle İlçesi’nde faaliyet gösteren MİT’in şehir dışına taşınacağını ayrıca, Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’nde de bir istihbarat köyünün oluşturulacağını bildirmişti.


Hüseyin Özay/Taraf Gazetesi


Geri Dön