16 / 05 / 2024

CHP Milletvekili Gürsel Erol, Bakan Mehmet Özhaseki’ye fahiş kira artışlarını sordu!

CHP Milletvekili Gürsel Erol, Bakan Mehmet Özhaseki’ye fahiş kira artışlarını sordu!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, yurttaşların son dönemlerde en çok şikayetçi olduğu konu olan ve gündemden düşmeyen kira artışlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu. 



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, gündemden düşmeyen sorunları TBMM’ye taşımayı sürdürüyor. Milletvekili Gürsel Erol, bu defa da Elazığlı yurttaşların son günlerde en fazla şikayetçi olduğu konuyu Meclis gündemine taşıdı. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre son günlerde yaşanan fahiş kira artışlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye soran Erol hem Elazığ’da deprem sebebiyle yapılan konut sayısını hem konut ihtiyacı olup olmadığını hem de değerinden 8-9 kat fazla bir ücretle kiralanmış olan konutlarla ilgili önemli soruları Meclis'e taşıdı.

“CİDDİ BİR KONUT KRİZİ YAŞANMIŞTIR”

Yaptığı açıklamada meydana gelen depremler sebebiyle Elazığ’da ciddi bir konut krizi yaşandığını dile getiren Gürsel Erol, “24 Ocak 2020 ve 27 Aralık 2020 tarihlerinde seçim bölgem Elazığ'da meydana gelen 6.8 ve 5.6 şiddetindeki deprem felaketlerinden sonra Elazığ il genelinde konut arz talep dengesi sağlanana kadar konutların ağır hasarlı olması, yıkım kararının çıkması ve insanların eski konutlarda oturmak istememesi gibi pek çok sebep nedeniyle ciddi konut krizi yaşanmıştır.” dedi.

Meydana gelen depremlerden sonra inşa edilen konutlarla kriz bir süreliğine çözülse de günümüzde yeni bir krizin yaşanmaya başlandığını kaydeden Gürsel Erol: “Yıkılan binaların yerine inşa edilen 25 bin yeni konut ile birlikte konut krizi biraz da olsa çözüme ulaştı. Ancak Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinden sonra Elazığ'da tekrardan ciddi konut krizi yaşanmaya başlamıştır.” diye konuştu.

CHP Milletvekili Gürsel Erol, Bakan Mehmet Özhaseki’ye fahiş kira artışlarını sordu!

KİRALARDAKİ FAHİŞ ARTIŞLAR

Milletvekili Erol’un kentteki kira fiyatlarının 20 bin Türk Lirası'na çıktığına dikkat çektiği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle TBMM’ye verdiği 4 soruluk önerge şöyle:

“6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Elazığ hem ekonomik hem de psikolojik olarak ciddi yaralar aldı. Binlerce yapı ağır hasar aldı ve oturulamaz duruma gelmiştir. Bu da şehir genelinde konut kiralarının artmasına sebep oldu.

Konut arz talep dengesinin sağlanamaması, deprem sebebiyle Malatya ve Adıyaman başta olacak şekilde depremden etkilenen yerlerden büyük göç alınması, yaşanan ekonomik kriz sebebiyle inşaat maliyetlerinin artması (Demir, kum ve çimento vb. fiyatlarının yükselmesi) ve fırsatçılar sebebiyle şehir genelinde konut satış ve kira fiyatları çok arttı.

Bir dönem kiralık ev bulmakta zorlanan yurttaşlar bugün kiralık konut olsa da kira bedellerinin yüksek olması nedeniyle zorlanıyor. Şehir merkezinde konut bol fakat bütçeye uygun kiralık ev bulmak neredeyse imkansız duruma geldi. Örnek vermek gerekirse; Sürsürü, Çaydaçıra, Alaşehir, Bahçelievler, Abdullahpaşa ve Cumhuriyet mahallelerinde eski binaların bile kira bedelleri 10 bin liranın altında değil. Kimi bölgelerde yeni inşa edilen binaları kira bedelleri 20 bin liraları buldu.

Bugün Elazığ'da 3 bin adet afet konutunun inşası sürüyor. Ancak yaklaşık olarak 10 bin ağır hasarlı binanın olduğu düşünüldüğü zaman söz konusu bu sayı yeterli değil. İhtiyacı karşılayacak kadar konut inşa edilmesi planlanmalı, yapım süreci hızlandırılmalı ve fırsatçılara karşı denetimler arttırılmalı.

CHP Milletvekili Gürsel Erol, Bakan Mehmet Özhaseki’ye fahiş kira artışlarını sordu!

Bu bağlamda;
1. 2020'de Elazığ'da meydana gelen deprem felaketlerinden sonra yapılan yaklaşık 25 bin  TOKİ  konutundan kaçı sahiplerine teslim edilmiştir? İnşa edilen konutların ayrı ayrı belirtilmek üzere il merkezi ve ilçelere göre dağılımları nedir?

2. Şu anda Elazığ ilinin Sivrice, Karakoçan ve Palu İlçelerinde 3 ayrı projede konut inşa çalışmaları ediyor. Bakanlığınıza ya da koordineli olarak çalıştığınız valiliğe ya da AFAD'a bu ilçelerde konut yetersizliğinin olduğuyla ilgili şikâyet gelmiş midir? Eğer yetersiz konut sayısı sizin de tespitlerinizde bulunuyorsa bu ilçelerde konut sayılarının arttırılması ile ilgili projeleriniz var mıdır?

3. Konut ihtiyacının her geçen gün giderek arttığı Baskil, Arıcak, Maden ve Alacakaya gibi ilçelerde konut inşalarına ne zaman başlanacak? Ayrı ayrı belirtilmek üzere ilçelerde kaç konut projesi var?

4. Konutları normal değerlerinin 8-9 kat üzerine kiralayan  ve kira artış oranını devletin belirlediği yüzde 25'in üzerinde yapan konut sahipleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın uyguladığı bir denetim mekanizması var mıdır? Var ise 2023 yılı içerisinde kaç kişiye bu konuda ceza-i işlem uygulanmıştır?”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! 80 bine yakın konut ve köy evini sahiplerine teslim ettik...

Emlak Konut GYO Bağcılar 100. Yıl Mahallesi 1. Etap için imzalar atıldı! 

Gayrimenkul uzmanı: 100 metrekare evin maliyeti 1.7 milyon! Fiyatları arsa ve müteahhit karı belirliyor


Geri Dön