07 / 05 / 2024

CICOM, Teknopark Projesi'nden vazgeçmedi!

CICOM, Teknopark Projesi'nden vazgeçmedi!

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Cemal Elmasoğlu, Fransız teknoloji geliştirme şirketi CICOM'un İzmir'e teknoloji geliştirme bölgesi kurmaktan vazgeçmediğini söyledi



Elmasoğlu, yaptığı açıklamada,  İzmir  Yüksek Teknoloji Enstitüsü arazisinde kurulması planlanan teknoloji geliştirme bölgesi projesinin "İstanbul'a kaptırıldığı şeklinde bir hava estirildiğini", bu durumun EGİAD üyesi iş adamlarını üzdüğünü söyledi. Elmasoğlu, CICOM'un İstanbul Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne verdiği danışmanlık hizmetinin Milli Savunma Bakanlığı'nın talebiyle gerçekleştiğini, firmanın İstanbul'daki projeye sadece danışmanlık yaptığını, İzmir'deki projenin ise yöneticisi olduğunu, bunların birbirine alternatif teşkil etmediğini kaydetti. CICOM'dan "İzmir'deki projeden vazgeçtik" açıklaması gelmeden yapılan yorumların maksatlı olduğunu kaydeden Elmasoğlu, şunları söyledi: "Urla'da çok kıymetli bir alan var. Burası Başbakanlık tarafından Türkiye'de ilan edilen iki teknoloji geliştirme bölgesinden bir tanesi.

Dolayısıyla burada CICOM'un projesi olmayacaksa bunun kriterlerinin çok iyi ortaya konması lazım. Yani CICOM olmasa da burada teknoloji geliştirme bölgesi olmalı. Ancak unutulmasın ki o alan 14-15 yıl boş kaldı. Bu sürede niye CICOM'ları İzmir'e getirmemişiz diye kendimize de sormamız lazım. 1,5-2 yıl harcadıktan sonra 'CICOM olmadı' dediğinizde gerekçelerinizin çok sağlam olması gerekiyor. Değilse buraya bir daha yatırımcı getiremezsiniz. CICOM, bu alanla ilgili hazırlayacağı fizibilite için 2,5 milyon euro harcayacak. Fizibilite ortaya çıktıktan sonra hayır diyeceksiniz. CICOM bunu istemiyor. Çünkü, o projenin bir başkasına verilebileceği endişesini taşıyor. İZTEKGEB A.Ş. ile CICOM arasında imzalanacak bir gizlilik anlaşması meseleyi çözer. İki kurum arasında imzalanacak gizlilik anlaşmasında CICOM'un teklifinin ve kullanım hakkının CICOM'a verildiğinin belirtilmesi yeterli olacaktır."
AA


Geri Dön