22 / 05 / 2024

Çiftçiler dikkat! Boş bırakılan arazilere hibe destekleri açıklandı!

 Çiftçiler dikkat! Boş bırakılan arazilere hibe destekleri açıklandı!

Tarım arazilerinin atıl kalmasının önüne geçilmesi, üretime ve ekonomiye kazandırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destek sağlanacak.



Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesiyle ilgili hazırladığı düzenleme, Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla, tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için boş bırakılan, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle bitkisel üretimin artırılması ve hasat sonrası ürün işlemeye yönelik yatırım projelerinin desteklenmesinin önü açıldı.

31 ARALIK 2023'E KADAR

Hazırlanan düzenleme, Bakanlığa bağlı il müdürlükleri tarafından hazırlanan ve Bakanlıkça onaylanan bitkisel üretimin geliştirilmesi ve tarımsal hasılanın artırılmasına yönelik yatırım projelerine hibe yardımı yapılmasını sağlıyor. Hibe destekleri 1 Ocak-31 Aralık 2023 dönemi için verilecek. Boş bırakılan, atıl durumda bulunan veya nadasa bırakılan arazileri, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri kullanarak tarımsal üretime kazandırmak, iklim değişikliğini dikkate alarak, uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretimini geliştirmek, işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde, katma değeri yüksek bitki türlerinin üretimini artırmak, hasat sonrası kayıpları azaltmak ve katma değeri yükseltmek amacıyla birincil üretim sonrası kurutma veya işleme tesisleri kurmak, doğal ekolojilerinde var olan bitki türlerinin aşılama, çeşit değişimi ve benzeri teknik uygulamalarla birim alandan elde edilen verimini artıracak projelere destek sağlanacak.

YÜZDE 75'E KADAR HİBE SAĞLANACAK

Yapılacak hibe ödemesi projenin maliyetinin yüzde 75'ine kadar yükseltilebilecek. Yatırım konularına göre Bakanlığın hibe oranları, belirtilen destekleme konuları için proje toplam bedelinin en fazla yüzde 75'i olarak uygulanacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşları ve üretici örgütleri ile proje kapsamında işbirliğine gidilebilecek. Yapılan düzenleme kapsamında, hibe ödemeleri gerçek veya tüzel kişiler için sağlanacak. Söz konusu desteklerden, kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları yararlanamayacak. Düzenleme ile belirtilen destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilenler, 5 yıl süreyle hiçbir tarımsal destekleme programına dahil edilmeyecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön