Çiftçiler dikkat, hemen alıp toprakla buluşturun! Ücretsiz dağıtılıyor, elinizi çabuk tutmanız gerek
Mersin'de "Yerli ve Milli Arpa Tohumlarının Toprakla Buluşması Projesi" kapsamında üreticilere yönelik 43 ton yerli ve milli arpa tohumu dağıtımına başlandı.
ARPA TOHUMU HAKKINDAKİ DETAYLAR
Serin iklim tahılları içinde buğdaydan sonra en çok ekimi yapılan türdür. Arpanın baslıca kullanım alanları hayvan yemi ve malt sanayiidir. Önemli bir hayvan yemi olan arpa, yem olarak mısırın% 95'i kadar kullanım miktarına sahiptir. Yemlik arpalarda protein oranının fazla olması istenir. Kavuzun fazla olması besleyicilik değerini düşürür. Bira üretimi için gerekli olan malt genellikle, iki sıralı beyaz arpalardan elde edilmektedir. Biralık arpaların protein oranının düşük olması (% 9 - 10,5) gereklidir.
İKLİM İSTEKLERİ
Fazla sıcak ve fazla soğuk olmayan nispi nemi yüksek olan yerlerde iyi yetişir. Sıcaklığı sıfır derecenin altına düşmeyen, 18-20 derecenin üstüne çıkmayan, nispi nemi% 70-80 olan yerler arpa için çok uygundur.Arap kışlık ve yazlık olarak ekilir, 120-180 günde yetişir.
TOPRAK İSTEKLERİ
Arpa için en uygun topraklar, milli, havalanması iyi, su tutma kapasitesi yüksek, organik maddesi yerinde olan, nötr reaksiyonlu topraklardır. Arpa tuza dayanıklılık yönünden basta gelen tarla bitkilerindendir. Arpa iyi tarlalarda fazla verim verebilme özelliğine sahiptir. Fakat düşük verimli topraklarda yada kıraç alanlarda verim verir. Arpa süt olum ve başaklanma dönemine buğdaydan 15-20 gün önce girer. Bundan dolayı kurak alanlarda veriminin buğdaydan yüksek olması erkenci olmasındandır.
EKİM ZAMANI VE EKİM NORMU
Ekim zamanı yazlık ekimde Şubat-Mart, kışlık ekimde 15 Eylül-15 Ekim arasındaki dönemdir. Mibzerle ekimde dekara 18 kg, elle ekimde dekara 20 kg Arpa atılır.
GÜBRELENMESİ
Azot arpanın beslenmesinde önemli rol oynar ve proteinin temelini oluşturur. Azotlu gübrenin verimi arttırmasında Fosfor, Potasyum ve Su gibi öteki besin maddelerinin de bulunmasına bağlıdır. Tahıllar içinde potasyuma ihtiyacı en fazla olan cins Arpadır. Fosfor bitkiye ilk andan itibaren faydalıdır. Dekara 18-20 kg Azot, 12-14 kg Fosfor ve 14-18 kg Potasyum uygundur.
HASAT VE HARMANI
Arpada hasada girmek için tanede ki nem oranının % 15'in altına düşmesini beklemek gerekir. Altı sıralı arpada hasat gecikirse başak kırılması olur. İki sıralı arpada başak kırılması söz konusu değildir. Hasatta orak, tırpan, biçerbağlar veya biçerdöver kullanılır.
HASTALIK VE ZARARLILARLA MÜCADELE
Arpada rastık önemli bir hastalıktır. Açık rastık, yarı açık rastık ve kapalı rastık olmak üzere üç farklı rastık türü vardır. Bunlardan açık ve yarı açık rastığın tarladaki görünümü buğday rastığına benzer. Sağlam arpa bitkileri çiçeklenme devresinde iken, açık veya yarı açık rastıklı başaklar başlangıçta siyah toz yığını halinde görülebilirler. Ancak rüzgarla sporların dağılması halinde geriye çıplak başak ekseni kalır. Açık ve yarı açık rastık hastalıklarını tarlada ayırt etmek mümkün değildir. Ancak laboratuvarda çimlendirme denemesi ile ayırmak mümkündür.
Arpa Kapalı Rastığı: Mantari bir hastalıktır. Buğday sürmesine benzer. Hasta bitkinin daneleri katı ve siyah parçalar halinde görünür. Ekimden önce tohumlar civalı ilaçlarla ilaçlanmalıdır.
Arpa Açık Rastıgı: Mantari bir hastalıktır. Hasta bitkinin başakları siyah bir toz kitlesi durumundadır. İlaçlı mücadelesi yoktur. Dayanıklı çeşitler ekilmeli ve ekim nöbeti uygulanmalıdır.
Arpa rastık hastalıkları Orta Anadolu'da ortalama% 29'a kadar çıkabilen zararlara yol açmaktadır. Bu zararlardan korunmak için en emin yol tohum ilaçlamasıdır. Tohum, ekimden önce ilaçlanmalıdır.
Arpa Yaprak Lekesi: Türkiye de İzmir yöresinde kışlık arpalarda ortaya çıkar. Bunun için İzmir de kış boyunca devam eden bulaşmalar sonucu hastalık Mayıs-Haziran ayları sonunda azami noktasına ulaşır. Yaz sıcaklarının başlaması ve arpaların hasadıyla beraber hastalık ortadan kalkar.
Mücadelesi: Hastalıklı bitkiler yok edilir. Münavebe yapılmalıdır. Bunun için 1 yıllık münavebe yeterlidir. Çünkü stomalar düşük sıcaklığa çok hassastır. Yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır. Dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır.
Eğer hastalık ilkbaharda yoğunluk gösterirse bu gibi ortak bitkiler sapa kalkmadan önce Triazol grubu fungisitlerle ilaçlanmalıdır. Hastalıgın tohuma geçmesi söz konusu ise tohum ilaçlaması da yapılmalıdır.
Arpada Zararlılar: Yabancı Otlar: Buğdayda zararlı olan yabancı otlar arpada da verim düşüklüğüne sebep olur. Yabancı otların 3-5 yapraklı olduğu devrede yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.