30 / 04 / 2024

Çiftçiler dikkat! Tarım sigortası zorunlu hale geliyor!

Çiftçiler dikkat! Tarım sigortası zorunlu hale geliyor!

TARSİM tarafından yapılan açıklamada tarım ve orman alanlarında yapılacak düzenlemeleri kapsayan yasa teklifinin, TBMM Genel Kurulu'nda, 23 Mart’ta kabul edildiği belirtildi. Bu kapsamda tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere ya da üretim varlıklarına sigorta yaptırılması zorunlu hale gelecek.



Tarımsal üretimin planlı hale gelmesi, gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, verimliliğin artırılması, ekolojik dengenin korunması ve sürdürülebilirliğin tesis edilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen ürün ya da ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce bakanlıktan izin alınması gerektiği ifade edildi. Bakanlık, arz ve talep miktarıyla yeterlilik derecesini göz önüne alarak, hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğiyle tarım havzası ya da işletme bazında asgari ve azami üretim miktarlarını belirleyecek. Tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere veya üretim varlıklarına sigorta yaptırılması da zorunlu hale gelecek.

Çiftçiler dikkat! Tarım sigortası zorunlu hale geliyor!

Geçen sene ülke genelinde tüm tarım sigortası branşlarındaki poliçe sayısı 3 milyonun üzerine çıktığı ve üretici/işletme sayısı ise 767 bin 255 adede ulaştığı öğrenildi. Toplam prim üretimi yüzde 92 oranında artışla 9 milyar TL’nin üzerine çıktı.

Sigorta priminin yarısının devlet tarafından karşılandığı tarım sigortalarının yeni düzenleme ile beraber daha geniş bir kitleye ulaşacağı ifade ediliyor.

İşte detaylar...


Geri Dön