16 / 05 / 2024

Çiftçiler dikkat! Tarım sigortası zorunlu hale geliyor!

Çiftçiler dikkat! Tarım sigortası zorunlu hale geliyor!

TARSİM tarafından yapılan açıklamada tarım ve orman alanlarında yapılacak düzenlemeleri kapsayan yasa teklifinin, TBMM Genel Kurulu'nda, 23 Mart’ta kabul edildiği belirtildi. Bu kapsamda tarımsal üretim sözleşmesine tabi ürünlere ya da üretim varlıklarına sigorta yaptırılması zorunlu hale gelecek.



Türkiye’de 18 Temmuz 2022 tarihinden itibaren Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 2 milyon 34 bin 571 çiftçi bulunuyor. Kredi Kayıt Bürosu 2022 Türkiye Tarımsal Görünüm Saha Araştırması Raporu'ndan edinilen verilere göre kurumun araştırmasına katılan her 10 çiftçiden 2’si (yüzde 20) sözleşmeli tarımsal üretimde yer alırken, sözleşmeli üretilen ürünlerde kanun gereği sözleşmenin zaruri olduğu şeker pancarı (yüzde 46) başı çekerken, bunu buğday, domates ve mısır izliyor. Tüm çiftçiler içerisinde tütün üreticilerinin yüzde 79 oranının, hıyar üreticilerinin yüzde 24 oranının, domates üreticilerinin ise yüzde 17 oranının sözleşmeli olduğu görülürken, buğday ve arpa üreticilerinde ise sözleşmelilik oranı sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 2 olarak ölçüyor.

Çiftçiler dikkat! Tarım sigortası zorunlu hale geliyor!

Saha araştırmasına katılan çiftçilere kredi sorularının akabinde son 3 senede hiç tarım sigortası kullanıp kullanmadıkları sorusu da yöneltildi. Bu kapsamda, sigorta yaptırmayan çiftçi kitlesi 2023’te yüzde 52’ye düştü. Araştırmada TARSİM yaptırmayan çiftçilere neden sigorta yaptırmadıkları sorusu da yöneltildi. Bu soruya verilen yanıtlarda “sigorta pahalı” gerekçesi çiftçilerce en fazla tercih edilen seçenek oldu.

EYT’lilerin maaşı gecikecek mi? İşte yetkili isimden çok konuşulacak açıklama!

Kiracı ve konut sahibi arasındaki uyuşmazlığa son! Yeni sistem TBMM’de kabul edildi!

Ev hanımlarına müjde! A101'de büyük boy hurç 40 TL’ye, üçlü sepet 40 TL’ye, 4+1 merpen 350 TL’ye çakıldı!


Geri Dön